•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 06377

Ergonomie

Ergonomie is belangrijk in de tandheelkunde. Tijdens het werken ben je geneigd om helemaal krom te gaan zitten om het beter te kunnen zien en er beter bij te kunnen. Dat is niet goed voor je rug en veel tandartsen en monhygienisten hebben dan ook last van (chroonische) rugklachten. Om het aantal tandartsen dat stopt met werken door rugklachten te verminderen krijgen wij in het eerste jaar tijdens de studie ergonomie en later wordt er telkens op gelet.

We leren een ergonomische houding, die begint bij de juiste stoelhoogte en je voeten plat op de vloer zetten en vanaf daar naar de positie van je knieen, benen, rug, nek, hoofd, armen, ellebogen, polsen en handen. Het is in het begin wel even wennen. In plaats van te buigen naar je werkstuk moet je je werkstuk juist naar jouw toe draaien. Als voorbeeld werd dat gedemonstreed met een bal. Iemand houd een bal in zijn handen en hem/haar wordt gevraagd naar het ventiel te kijken. Diegene draait dan de bal tot hij/zij het fentiel gevonden heeft en buigt er niet overheen.

Tijdens het oefenen in de prekliniek en in de kliniek ben je soms zo geconcentreed bezig dat je de ergonomie vergeet en steeds dieper je werk in duikt. Soms zels tot dat je met je hoofd in de mond zit.