•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 01565

Blog

15 April

Zo de paasvakantie zit er bijna weer op. Daar had ik enorm naar uitgekeken, helaas viel het weer wat tegen. De weken voor de paasvakantie was ik enorm druk aan het studeren geweest en ik was er echt helemaal zat van. Ik was continu aan het studeren, als ik niet sliep of huishoudelijke dingen deed... Dat komt omdat ik besloten had de studie nu vanaf het begin bij te houden en elk college dezelfde dag uit te werken in een mindmap, maar daar is dus niet genoeg tijd voor, of er zijn te veel colleges of ik doe te lang over de mindmap. De eerste 2 weken ging ik pas naar bed als ie af was, na vaak door te gaan tot 2 uur snachts of iets later en elke dag om 7 uur op moeten was ik enorm moe... dus maar besloten om toch maar wat eerder naar bed te gaan ookal was het nog niet af. En dus was ik de hele week bezig de mindmaps af te krijgen en schoof er wat restjes door naar de volgende week. Van het vele schrijven/tekenen achter mijn bureau kreeg ik enorm last van mijn rug. Zitten is slecht voor je rug en moet je niet de hele dag doen. Nog later kreeg ik kram in mijn duim... en het ergste komt nog ik kwam niet eens aan het lezen/ doornemen van mijn cursussen toe en ook niet aan het herhalen van de mindmaps.

Dus dat uitwerken van colleges in mindmaps na de colleges gaat eigelijk niet. De laatste week besloot ik dan toch maar mindmaps tijdens de lessen te maken en ze thuis niet uit te werken tot nieuwe mindmaps om tijd te besparen. Ze worden alleen dan minder goed (denk ik) en zeker minder mooi omdat de lessen te snel gaan om het goed in een mindmap te stoppen. Misschien wordt dat door ervaring beter.

Ook kwam ik niet aan andere dingen toe en voelde ik al het plezier uit mijn leven weg trekken. Ik was het allemaal zo zat dat ik in de vakantie niks aan mijn studie gedaan heb. De cursussen moeten dus nog steeds gelezen worden. Ik hoop dat ik weer zin kan maken om aan de slag te gaan...


14 december 2011

Schreef ik gisteren niet dat ik verbaasd was over hoeveel caries er in die ene kies zat terwijl je op het kauwvlak alleen 1 zwart puntje zag. Vandaag bleek er nog meer te zitten en had ik uiteindelijk de hele kies opengeboord. Het liep zelfs onder door naar de zijkant van de kies (van occlusaal naar mesiaal).

Ik vond het toch maar gek dat ik ingeschat had dat er maar zo weinig in zat en ik ging het het toch maar met mijn docent over hebben. Of ik al had kunnen zien voor het openboren dat het tweede graads caries was, dus caries in het dentine en niet alleen eerste graads, dus in het glazuur.

Nou herinner ik me wel uit de theorie dat coccusale caries in molaren aan het oppervlak nauwelijks zichtbaar is. Dat je meestal een klein gaatje ziet en dat er onderdan heel veel zit. Dat komt omdat er veel glazuur bovenop ligt en het dentine onder het glazuur veel sneller oplost dan het glazuur. Dus er is een toegang naar het dentine en de rest van het glazuur blijft intact.

Blijkt dat ik het toch had kunnen zien omdat het niet alleen een zwart plekje was, maar een echt gaatje waar je de sonde diep in kon steken en op de rontgenfoto was het iets donkerder vlak onder het glazuur dan de rest. Nou weer wat geleerd! Dit zal ik niet snel vergeten.

13 december 2011 (13-12-11)

Vandaag moesten we aan het mondonderzoek van de bovenkaak beginnen, ook al hadden we de onderkaak nog niet af. Dit mondonderzoek gelde als tentamen, je moest voorlezen wat je had gezien en dus had opgeschreven terwijl de docent naar je kaakje keek.

Ik vond het slechter gaan dan de vorgige keer toen we het bij de onderkaak moesten doen. Toen was het een oefeninge en nu een tentamen. Zou het de stress zijn? Zou ik wel genoeg punten krijgen? Ik had een composiet vulling over het hoofd gezien. Ik twijfelde ook al, maar zag niks op de rontgenfoto. De docent zei: kijk de sonde geeft er op af. he, die truck kende ik nog niet, handig. En ze hield de foto anders en toen zag ik de vulling heel duidelijk.

Daarna begon ik aan de behandelingen. Eerst de achterste kies. Er zat een klein gaatje occlusaal en ik wilde die gaan sealen, maar voor je gaat sealen moet je hier eerst aanboren, totdat al het verkleurde tandweefsel weg is. Het gat werd alleen gaande weg steeds groter en het was veel diper dan ik dacht.

Het is ook wel een beetje verdacht occlusale caries, je ziet een zwart stipje en daar kan een groot gat onder zitten, die je niet op de rontgenfoto hoeft te zien. Door de knobbels zie je toch wel wit op de foto.

11, 12 december 2011, Afgelopen week

Wat is er allemaal zo afgelopen week gebeurt? We hebben dus prekliniek cariologie. Het boren en vullen van tanden. Iets wat ik al kan, maar hier doen ze het dus anders. Je zou verwachten dat zoiets als tandheelkunde overal gelijk is. Okee, ik weet wel in sommige ontwikkelingslanden worden alleen tanden getrokken omdat dat het enige is wat mensen nog kunnen betalen. Maar ik had verwacht dat de tandheelkunde in België hetzelfde was als in Nederland en het blijkt toch anders te zijn. Niet alleen hebben ze hier andere tandheelkundige termen maar behandelen ze hetzelfde ook anders.

We moeten hier alle caries weghalen terwijl we op de ACTA de harde caries in het midden van de caviteit konden laten zitten, vooral als die caries vlak boven de pulpa lag omdat je dan kans hebt de pulpa te raken. Doordat je daarna de caviteit tijdens het vullen goed afsluit krijgen de achtergebleven bacterien geen voeding meer en stopt het proces. natuurlijk moet al het zachte, zompige en poederige er wel uit omdat de vulling anders geen houvast heeft.

En wat is dan beter vraag ik me af en wat zou ik doen als tandarts? Als je alles weghaalt verwijder je veel tandweefsel waarvan een deel misschien niet weg hoeft en als je wat laat zitten dan heb je kans dat het daarna toch verder gaat en het uiteindelijk een endo wordt.

Het maakt ook uit hoe snel het caries proces verliep. Als de caries snel voortschrijdt dan is de overgang van zacht naar hard vrij abrubt, maar als de caries langzaam voortschrijdt dan wordt het tandweefsel langzaam harder naar mate je dieper gaat. Dus in de eerste situatie is er weinig verschil tussen beide strategien en in het tweede is die er wel en juist als de caries langzaam gaat zou ik verwachten dat wat harde caries laten zitten niet zo erg is.

een ander ding dat anders is dat we hier meer met de boor doen. Op de ACTA heb ik geleerd om eerst de glazuur dentine grens met de excavator schoon te maken en daarna de centrale caries met de grote excavator te verwijderen. Hier haal je de centrale caries weg met een hardmetalen boor op het groen hoekstuk, dat is een langzame boor en met een hardmetalen boor haal je minder weg dan met een diamanten boor. Dus met deze boor kun je ook alleen zacht dentine weghalen, maar het gaat wel sneller. Het voordeel van een excavator is dat je goed kunt voelen wat je doet, je voelt hoeveel kracht je moet zetten om iets weg te halen. Een excavator is een soort klein lepeltje waarmee je caries/zacht dentine weg kunt schrapen.

Kamikaze poloot?

Voor dit prakticum moesten we een kaak maken met allemaal tanden met caries erin. We moesten de tanden uitzoeken uit onze poten en opstellen. We goten er was bij om de tanden vast te zetten. De was moest je daarna zo modeleren dat het op echt tandvlees leek. Nu heb ik in mijn pot met tanden natuurlijk niet zoveel tanden zitten met de perfecte caries, of het is hele diepe caries of bijna geen caries. Daarnaast en nog een hoop zonder caries of al gevuld.

Daar komt nog bij dat ik op die tanden al veel geoefend had, dus de beste molaren met caries waren er al uit. We kregen te horen dat je zelf mocht kiezen wat voor tanden je erin zette en of je dan veel of weinig ging leren. Om nu alleen maar hele kleine gaatjes te doen leek me ook niet echt zinvol.

Kom ik met mijn kaakje bij de docent zegt ze nou jij maakt het jezelf wel heel erg moeilijk, wijzend op de enorme gaten en het tandvlees wat wat hoog stond. Ik zei och ik doe wel een gingivectomie.

Eenmaal bezig liet ik mijn werk natuurlijk tussendoor aan de docenten zijn. Toen ik bij de andere docent kwam vroeg hij kijkend naar mijn kaak met de grote gaten. "ben jij in je vorige leven een kamikaze piloot geweest?" Tja daar kun je leuk over doorgrappen, wat ook gebeurde. Maar he ik heb er wel prachtige vullingen van gemaakt, nou ja eigelijk composietkronen. Als er van een tand weinig over en je bouwd dat allemaal op met composiet dan is dat geen vulling maar een composiet kroon.

Voor we begonnen aan het behandelen van de caries op het kaakje moesten we een mondonderzoek doen en een behandelplan maken. Vooral niks vergeten werd erbij gezegd. Dat vulde we in op een blauw formulier met typische tandvakjes. Een tand is dan een vierkantje met 5 vlakjes en daarop kun je aangeven welk vlak van de tand je gaat behandelen. De caries kleuren we rood en de vullingen blauw. Deze formulieren zijn op deze manier al 40 jaar in gebruik, ongeloofelijk he. Maar voor patienten moet je ze wel scannen en in de computer zetten.

Als je alles had ingevuld en dacht dat het oke was dan gaf je de kaak aan de docent en moest je voorlezen wat je had gezien (terwijl de docent dus de kaak bekijkt) en wat je er aan ging doen. Was leuk om te doen.

De volgende dag kregen we een preek hoe beroerd we die diagnose hadden gedaan. "De enige die znnige antwoorden gaf is Sigrid..." eh.. huh?? Ik had toch niks bijzonders gedaan. "Als je alle caries van graad 1 wil behandelen dan kun je wel dag en nacht gaan werken..." Caries van de eerste graad is beginnenede caries die alleen in het glazuur zit. Je hoeft het dan nog niet te vullen omdat het zichzelf kan herstellen.

 

Er gebeurde nog iets geks tijdens het practium, ik stond op en opeens lag mijn boor een gat in de grond te boren... door een paar dingen die tegelijk per ongeluk gingen. Zoiets krijg je express niet voor elkaar.

Tand in de tuin

Donderdag 8 december zat ik in de bus en bekeek het landschap. Opeens zag in een enorme witte tand in iemands tuin staan. De tand was meer dan een meter hoog, zou daar nou een tandarts wonen ;-). Ik zou er eigelijk een foto van moeten maken, komt misschien nog, het is ergens tussen Leuven en Tienen, in Hulsbeek?

 

Bekend? beroemd?

7 December

27-11-2011, ik krijg een mailtje van mijn moeder: "je staat in het tandartsenblad" ? watte?!?! met een korte uitleg, het gaat om een interview van de onderwijsdirecteur in Leuven over Nederlandse studenten. "Er is er zelfs een die hier studeert omdat ze anders 25.000 moet betalen"... Tja, eentje moet de eerste zijn. Ik denk dat de meeste mensen in mijn situatie hetzelfde zouden doen. Toch vind ik het niet leuk dat er (over mij) instaat.

Ik vind dat als ze iets in dat blad moeten schrijven over mij ze het beter over deze website of mijn strip kunnen hebben.

En gisteren hing hoorde ik mijn medestudenten over dat artikeltje praten. Ze zeiden: "He Sigrid het gaat over jouw" Het hing op het prikbord in de prekliniek.

Nou die ene student ben ik dus, maar dat kun je in de rest van deze blog toch wel lezen. Verder best wel een aardig stukje trouwens: Nederlandse student zou respectvoller mogen zijn

Paul Lambrechts, programmadirecteur Katholieke Universiteit Leuven "Nederlandse student zou respectvoller mogen zijn" Dit seizoen zijn er zo'n zes Nederlanders begonnen met de studie tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. In totaal volgen er nu 43 de studie daar. Vanuit de Europese gedachte vindt programmadirecteur en hoogleraar Paul Lambrechts het prima om Nederlanders op te leiden. Hij ziet echter met lede ogen aan dat er maar weinig tegenover staat.

Link naar het artikel

Hij is op zich positief over Nederlandse studenten maar met de zin: "Hij ziet echter met lede ogen aan dat er maar weinig tegenover staat." bedoelt hij volgens mij dat de Nederlandse studenten na hier (in Leuven, België) opgeleid te zijn meteen terug gaan naar Nederland om daar te werken.

Hoewel ik voor ik hier in Leuven begon ik dacht: misschien blijf ik er wel, denk ik nu misschien ook wel niet. Ik wacht wel tot ik klaar ben en kijk dan waar ik ga werken.

Strip "Nooit meer bang voor de tandarts" te koop

Tandarts in Amsterdam er staat bij wegens grote belangstelling uitverkocht, he? op andere plekken is ie gewoon te koop.

Tekst over de strip op deze pagina:

"Nooit Meer Bang Voor De Tandarts" is een stripboek gemaakt door Sigrid de Jong. Zij legt in deze strip haar gevoelens bloot en laat zien hoe ze haar angst voor de tandarts op zij heeft gezet. Haar angst voor de tandarts is ontstaan in haar jeugd. Ze had een tandarts van weinig woorden. Sommige behandelingen deden pijn, maar ze liet dat niet altijd goed merken en ze had zelfs wel eens erge pijn geleden omdat ze geld voor de verdoving uit wilde sparen! Stom! Op een dag besloot ze dat er een eind aan moest komen, weg met die angst! Wat zij toen heeft gedaan heeft en hoe ze uiteindelijk van de tandartsangst is afgekomen wordt beschreven in het stripverhaal. Deze strip is erg toegankelijk voor lezers van alle jaren. Bent u zelf bang voor de tandarts, en wilt u weten hoe zich daar over heen kan zetten? Heeft u misschien een zoon of dochter die een opbeurend verhaal kan gebruiken? Zo ja, dan bied het stripverhaal "Nooit Meer Bang Voor De Tandarts" uitkomst. Geïnteresseerd? Of wilt u meer informatie over deze strip? Klik dan hier of op het plaatje van de strip.

Link van de uitgever op faceboek Met de volgende beschrijving:

Net als 35% van de bevolking was de auteur bang voor de tandarts. Het was haar grootste angst. Behalve tandartsangst had de auteur ook een slecht gebit. Zij stelde het maken van een afspraak met de tandarts uit totdat de pijn niet meer te verdragen was. Op eigen wijze verteld de auteur hoe zij van haar tandartsangst afkwam en deze overwon. Zij neemt de lezer mee en geeft duidelijke uitleg over behandelingen. Een aanrader voor eenieder die meer wil weten over de tandarts en zelf worstelt met tandartsangst.

Bij bol.com

Bij Selexis enz.

23 November

Vandaag op school een gingivectomie op een varkenskaak gedaan. Dat wil zeggen dat ik het tandvlees er op een bepaalde manier heb afgesneden, dat ging best goed overigens, maar op de ACTA deden we zulke vieze dingen niet. hoewel daar vreesde ik wel eens een tand met caries door en dat stinkt aardig.

Daarna nog verdergeoefend met scalen en rootplanen. Dat is een beetje anders dan op de ACTA, daar had ik gebitsreiniging. De uurhoekposities waarop je moet zitten en de manier waarop de patient moet liggen zijn hetzelfde, het inbrengen van de curretes, het afsteunen ook, maar daarna is het anders. op de ACTA moest ik omhoog trekken en hier de fulcrum beweging maken, dat is een draaibeweging met je hand waarbij je je pols stil moet houden en draait vanuit je elleboog. Daardoor gaat de currette heen en weer. Het is een zeer efficiente beweging, het kost zo weinig kracht, je wordt er niet moe van en krijgt geen kramp.

In België zijn geen mondhygiënistes en moet wat de mondhygiëniste zou doen door de tandarts of de parodontoloog gedaan worden.

1 November 2011

Vandaag is het allerheiligen, een feest dat in België wordt gevierd. Oke hoe en wat weet ik natuurlijk niet precies, misschien gaan mensen naar de kerk voor een extra mis en denken aan de doden. In iedergeval is alles vandaag dicht, geen school, geen alma (die in het weeken ook altijd dicht is), winkels dicht.

In idergeval is het een doodsweekje, deze week en afgelopen week in lijken snijden, de geur blijft in je kleren hangen. Anatomie leren. Gistren haloween, vandaag allerheiligen en morgen allerzielen. Ik werd vanmorgen gewekt met "Er is leven na de dood" van Freek de Jonge, wat ik een erg leuk nummer vind, daarna nog wat andere nummers over dood en om 10 uur begon er een mis op de radio, WTF?! meteeen een andere zender gezocht.

Verhuizing

Ik zag tegen de verhuizing op, meer dan 10 jaar geleden had ik daar geen last van, toen daaide ik daar mijn hand niet voor om, maar nu heb ik veel meer spullen. Verhuizen kost ook veel geld: kamer zoeken, een maand dubbele huur, borg, verhuisbusje huren en veel diesel. Ik zag vooral tegen de kosten op en in mindere maten tegen de inspanning.

Het was ook duur, niet alleen vanwege de hoeveelheid spullen, maar vooral vanwege de afstand. Ik had bedacht dat een busje van 9 cuub wel oke was, toen ik die wilde reserveren was die al weg en kon ik kiezen tussen 7 of 12 cuub. Uiteindelijk werd het 12, want 7 had niet gepast.

Ik heb de bus in Groningen gehuurd, mijn jongere broer en een vriend die beide in Groningen wonen hebben me heel goed geholpen. We konden met 3 in de cabine van het busje. Toen haalden we eerst de strips op die mijn moeder op zolder stonden. En daarna al mijn spullen die op mijn kamer op Uilenstede stonden. Mijn broer heeft het meeste gereden, hij rijd fantastisch en ik een stukje (ik vond het moeilijk, de bus reageerde fel en was veel breder dan ik gewend was). De bus had een enorme trekkracht, zelf met lading trok ie enorm snel op en ging hard. Nu snap ik waarom ik vaak door busje ingehaald werd. Het busje slurpte trouwens wel diesel, de hele rit koste bijna 80 liter diesel (een volle tank) waardoor hij bijna 1 op 10 reed.

Binnen een uur hadden we uitgeladen en reden weer terug naar Groningen en hadden dus alles verhuisd binnen een dag!

Ik vind het leuk om andere mensen te helpen met verhuizen, vooral het sjouwen van de dozen bij in en uit laden, maar mijn eigen spullen verhuizen is heel wat anders. Je hele leven ligt toch even overhoop. Vooraf alles in pakken, weg doen wat weg kan, en daarna weer uitpakken en inpakken. verhuizen doet je ook beseffen hoeveel spullen je hebt. Ik dacht maar een ding: "Aaarg, ik heb teveel spullen!" en ik had al veel opgeruimd mede dankzei het boek Weg met de warboel van Karen Kingston. Ik zal dus het komende jaar meer opruimen met als doel de volgende verhuizing makkelijker te maken.

Eigelijk ben ik tot de conclusie gekomen: het hebben van bezittingen kost geld, niet alleen de aanschaf prijs, maar ook verhuiskosten, huur (met meer bezittingen heb je meer ruimte nodig en dat is duurder) en natuurlijk meer schoonmaken en onderhoud. Dus als je je bezitting niet gebruikt of er geen plezier van hebt kun je ze beter kwijt dan rijk zijn. Dat is natuurlijk nog wel gemakkelijker gezegt dan gedaan.

Kamer zoeken

Hoe heb ik een kamer gevonden. Dat zou heel makkelijk gaan in België en uiteindelijk ging het dat ook, maar het leek er even niet op. Op de website kotnet staan alle kamers die te huur zijn, verhuurd door particulieren met veel informatie over de kamer. Het duurde even voor ik me er toe zette te reageren, ik zou ook een afspraak moeten maken om erheen te gaan en wanneer en hoe doe ik dat het beste? Wat kost bellen naar België Dat blijkt gelukkig mee te vallen, wat ook helpt is dat zo'n gesprekje nooit lang duurt.

Toen ik eenmaal begon met bellen hoorde ik telkens dat de kamers al weg waren en ik kreeg het donkerbruine vermoeden dat het er aan lag dat ik met een Nederlands telefoonnummer belde. Ik had met mijn moeder afgesproken om op 10 september naar Leuven te gaan er was die dag een info dag van de universiteit en het was op zaterdag (dus minder files).

Op die informatie markt stond ook iemand die informatie had over het vinden van kamers, een kot zoals ze het hier noemen. Ze had de folders die ik al had gezien en ik vroeg haar hoe het beste een kamer te vinden en vertelde over dat ik belde en iedereen zei dat de kamer al weg was.

Ze vertelde me dat de meeste studenten (de Belgische) in april al een kamer hebben en dat de mooiste nu al weg zien, dat ik ook met een iets minder mooie of duurdere kamer genoegen moest nemen en dan komend jaar verder zien. En ze zei dat als er iemand belt voor een kamer en een nummer van buiten Leuven zien dat de mensen dan zeggen dat ie al weg is omdat de studenten in Leuven bellen en dezelfde middag langs komen, dat er zoveel mensen wat zoeken dat er dagelijks mensen bellen en langskomen en zo'n kamer dus zo verhuurd is.

Het klotte dus wat ik vermoede bellen met een nederlands mobiel nummer naar een kamer in Leuven werkt niet. Dus ik besloot een Belgische simkaart te kopen. Maar waar koop je die? en welke is het voordeeligste? dat maakt nogal uit met prepaid kaarten, met de ene is veel duurder dan de andere en zonder te weten welke ik het beste kon kopen kocht ik niks (mooi niet!).

Nog wel in leuven toen we klaar waren met de infodag wat nummers gebeld en ja dat werd niks. Mijn moeder drong er op aan nog even bij een adres langs te gaan omdat ze niet opnamen (en noemde allerlei andere gekke dingen). Dat gaat niet werken.

Moeder balen en meer in de stress dan ik. Terwijl zei er niks aan kan veranderen, dus zinloos.

Moest ik nog wel nog een keer naar Leuven voor het echte kamer zoek werk. Ik zag natuurlijk tegen die reis op (met mijn oude auto... zou ie het houden? Hoe moet ik rijden? hoe lang ben ik onderweg, files? met daglicht? (als het donker is kan ik de borden niet altijd op tijd lezen, ik heb geen tomtom en kan geen kaart lezen tijdens het autorijden (probeer het weleens), niet te moe? wat kost het? enz.).

En ik zag al helemaal op tegen de overnachtingskosten. (Dan gaat je geld opeens zo hard je zak/portemonnee uit). Dat was ik nog vergeten er bij te vertellen, de vrouw van de informatiedag rade me ook aan een paar dagen en nachten in Leuven te blijven om een kamer te zoeken. Na een paar dagen zou ik er dan wel een hebben gevonden en zo geschiede.

Toen ging ik opzoek naar een niet al te dure en aardige overnachtingsplaats. Ik vond er 2, beide in het centrum en voor de zelfde prijs. Nu ik eenmaal besloten had een paar nachten te blijven voor het zoeken van die kamer kwam ik die tip opeens ook overal tegen, terwijl ik er eerst overheen gelezen had. (Is heel typisch, maar zo werkt het nu eenmaal).

Na een tijdje was het dan zover, ik ging naar leuven. De avond ervoor bracht ik nog wat strips terug bij een vriend en vertelde wat ik van plan was. En hij wilde wel mee. Ik vond dat een uitstekend plan. Dus we maakten er meteen een korte vakantie van.

28 oktober 2011

Vandaag voor het eerst een tandgetrokken. Niet op een echte patient, maar op een lijk, maar toch. Het is raar maar vrij makkelijk. Ik ben vrij sterk, dus dat kan uitmaken. Ik vind het snijden in dode menselijke lichamen niet zo leuk om te doen, maar het is wel leerzaam.

Oef, lang geleden dat ik iets op de blog schreef. Ondertussen is er van alles gebeurt. Ik ben verhuisd naar belgië, ik ben begonnen aan de studie en mijn strip is uitgegeven, je kunt hem dus bestellen bij de boekhandel.

11 augustus 2011

Weer schrijven

Al tijden denk ik ik ga wat aan mijn site doen. Geen gebrek aan inspiratie nee, er gebeurt zoveel, vaak te druk om te schrijven en het is ook een kwestie van goede gewoontes aanleren. Ik kreeg van iemand de tip om een vaste dag (en op die dag een vasttijd stip) te kiezen om een stukje aan mijn blog te schrijven. Wel goed idee! Ik heb nog geen vaste dag geprikt, zal ik vrijdagavond nemen? dan is er vanalles gebeurt en kan ik terugkijken op de week, maar vrijdag heb ik ook al voor andere dingen geprikt. Woensdag dan? ik weet ook niet waarom. In iedergeval elke week. 11-08-2011 een prachtige datum om mee te beginnen. (12 jaar geleden zag ik de zonsverduistering).

Collegegeld niet 1713 maar 25.000, ja doei...

Gisteren wilde ik mijn collegegeld gaan betalen, het zou 1713 euro zijn, ik had alles geregeld, alleen nog pinnen aan de balie van de VU. Dat vind ik de prettigste manier van betalen, dan weet je meteen dat het goed is.

Maar wat bleek ik zou 25.000 moeten betalen, dat is het instellingscollege geld. Ik dacht dat ik het gewone collegegeld moest betalen omdat ik nog niet eerder een master in de gezondheidszorg heb gedaan. Ik heb wel een master in het onderwijs gedaan: de EC-master en nou blijkt dus dat je niet eerder een master in de gezondheidszorg OF het onderwijs mag hebben gedaan. Wist ik veel ik dacht dat dat apart ging. Ik heb de wet dus verkeerd geinterpreteerd. Mooi kut dus, had ik die EC-master nu maar niet afgemaakt ;-). Ik had me namelijk vlak voor het einde van die master uitgeschreven vanwege een confict met een docente dat bij alles wat ik deed alleen maar erger werd. Ja ik heb ook wel domme dingen gedaan, in stress doe je dat wel eens. Ik kwam voor een soort onderwijsrechter en mocht een halfjaar niet aan dit vak meedoen of tentamens maken. Het was het laatste vak dat ik nog moest doen. Na die uitspraak met toelichting ben ik boos meteen naar de centrale studenten administratie gefietst en heb me uitgeschreven. Nou daar kreeg ik toen ook weer gezeur van, bleek dat je je niet halverwege het jaar mocht uitschrijven tenzij je bent afgestudeerd. Ik moest gewoon collegegeld doorbetalen nou ja toen heb ik dat vak na een halfjaar maar afgemaakt, ik hoefde maar 1 opstel in te leveren. Maar nu blijkt nu dat ik daardoor het instellingsgeld moet betalen. Tja die dingen weet je natuurlijk niet van te voren.

België

Goed toen het nog niet zeker was dat die wet er zou komen en het nog een voorstel was dacht ik al, als ik zoveel moet betalen ga in naar België daar ben ik tenslotte ook toegelaten en de uitslag van het arts- en tandartstentamen blijft geldig. Even simpel rekenen en je ziet meteen dat het onzinnig is om 25.000 per jaar te betalen als het ook voor 578,7 kan. Voor ik begon aan de studie twijfelde ik al, maar ik koos voor Amsterdam omdat die toelating maar 4 weken geldig was en omdat ik dacht makkelijker werk te kunnen vinden in Amsterdam. Dat laatste is trouwens toch niet zo makkelijk als ik dacht. Omdat ik nu al tandheelkunde heb gestudeerd in Nederland kan ik altijd weer verder gaan hier.

Dus ik ga naar België. Ik ben heel benieuwd hoe het daar is, wat ik daar leer, hoe de sfeer er is, hoe de opleiding daar is en hoe de stripcultuur daar is. Ik zal de ACTA wel missen, het is er erg leuk en gezellig. Ik heb er goede docenten en ik had het er echt naar mijn zin.