Stel je jezelf eens voor dat je Nooit meer Bang voor de Tandarts bent, ja dat je zelfs met Plezier naar de Tandarts gaat.

door: Sigrid de Jong

Wat zou dat voor je gebit betekenen? Zou dat niet veel beter onderhouden worden. Zou dat niet veel stress en spanning schelen?

Hallo ik ben Sigrid de Jong en net als heel veel mensen, zo'n 30% Nederlanders was ik bang voor de tandarts, ja zelfs zo erg dat ik het bezoek maar uitstelde en uitstelde. Ik stelde het uit tot de pijn echt ondraagelijk was geworden, dan moest ik wel.

Eerst probeerde ik van alles met kruidnagels en knoflook, gelukkig wilde ik niet aan de pijnstillers. Op een dag kocht ik toch een doosje paracetamol en daarop las ik: "maximaal 6 per dag en niet voor langere tijd gebruiken"

Toen ik dat las belde ik een tandarts, maar zover moest het eerst dus komen! Ik was toen 5 jaar niet naar de tandarts geweest.

Als ik dan eenmaal bij een tandarts was en ik moest telkens terugkomen voor behandelingen dan ging ik wel, maar ik zweette peentjes. De avond van te voren sliep ik slecht en de dag zelf was ik de hele tijd bang. Ik was vooral bang voor de pijn.

Waren de behandelingen voorbij dan was ik opgelucht en ging ik weer in het halfjaarlijkse controle circuit. Dan ging het na een tijdje weer mis, ik moest dan zelf een afspraak maken en stelde dat uit. Op zo'n moment had ik natuurlijk nergens last van, ik was alleen bang voor als de tandarts wat vond en weer ging boren. Ik stelde uit tot de problemen echt te erg werden, er stukken uitbraken en de pijn niet meer te harden was. Dat was meestal zo'n 5 jaar later. Deze cyclus heeft zich zo'n 3 keer herhaald. Onnodig te zeggen dat dit niet zo goed voor mijn gebit was en omdat mijn gebit er slecht aan toe was werd ik alleen maar angstiger.

Mijn angst voor de tandarts is ontstaan in mijn jeugd. Ik had een tandarts van weinig woorden. Sommige behandelingen deden pijn, maar ik liet dat niet altijd goed merken en ik heb zelfs wel eens erge pijn geleden omdat ik het geld voor de verdoving uit wilde sparen, stom stom stom.

Op een dag besloot ik dat daar eens een eind aan moest komen en wat ik toen gedaan heb en hoe ik uiteindelijk van mijn angst afgekomen ben heb ik beschreven in het stripverhaal: "Nooit meer Bang voor de Tandarts".

Wil je weten hoe ik van mijn angst voor de tandarts ben afgekomen en hoe jij ook van je angst voor de tandarts af kunt komen? Ik heb het allemaal beschreven in het stripverhaal: "Nooit meer Bang voor de Tandarts".

 

Het is een stripboek van 46 pagina's, waarvan 41 pagina's stripverhaal. De voor en achterkant zijn in kleur en de andere pagina's zijn in zwart wit.

 

Wat vind je in het stripverhaal: "Nooit meer bang voor de tandarts?"

 

Voorproefje: De eerste pagina's van het stripverhaal: Nooit meer Bang voor de Tandarts.

 

Geinteresseerd?

Stuur me een emailtje als je geinteresseerd bent in deze strip of als je hem alvast wilt reserveren als hij uit komt.

Contact formulier
*
*Velden met * zijn verplicht om in te vullen.

E-mail: sigrid@helderester.nl