•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 05707

Wat moet dat wel niet kosten?

Nederland

Tandheelkunde is een dure studie zegt men en uit ervaring kan ik je vertellen dat dat helaas waar is. Het collegegeld is wel niet hoger dan bij andere studies, maar daarmee ben je er nog niet. De meeste dingen in de tandheelkunde zijn duur, nou ja op de tandenborstels en de tandpasta na dan, op een gegeven moment ga je wennen aan die hoge prijzen en dan is iets ineens niet duur en daar varbaas je dan over.

Collegegeld

Het colegegeld voor studenten jonder dan 30 jaar is 1620,- € en voor studenten ouder dan 30 jaar 1896,- €.

Voor studenten van buiten de Europese Unie (EU) of Europese Economische Ruimte (EER) gelden veel hogere tariefen. Voor het studiejaar 2007-2008 is het 7000 € en vanaf 2008-2009 is het 25.000 &euro,- per jaar. Dit bedrag geldt voor de bacheler en de master. De Nederlandse overheid heeft namelijk besloten studenten buiten de EU/EER niet meer te financieren.

Boeken

De meeste boeken zijn wel duur, vooral Nederlandstalige tandheelkunde boeken met mooie kleuren foto's. Het engelstalige boek over fysiologie viel wel mee, 76 euro voor 1100 pagina's. En je moet er veel kopen, want je raced er zo doorheen. Nou ben je wel niet verplicht boeken te kopen, je kan ze ook lenen, copieren, andere boeken kopen/lezen of alle informatie zelf op internet zoeken, maar het is toch wel handig dat wel te doen.

Waarschijnlijk ben je in het eerste jaar het meest aan boeken kwijt omdat je sommige boeken over meerdere jaren gebruikt. Laten we het hopen, aan de andere kant vind ik de meeste boeken prachtig en wil ik ze graag hebben. De boeken kosten ongeveer 600 per jaar.

Dan moet je ook syllabi kopen of uitprinten.

Materiaal

Je betaald elk jaar een bijdrage aan de tandheelkundige instrumentarium in bruikleen, die komt op je pasje te staan en als je die kwijtraakt dan moet je ze zelf betalen.

Tijdens het eerste jaar betaal je een bijdrage van 895 euro, daarin zit behalve de bijdrage voor instumentarium in bruikleen ook een koffertje met materialen en instrumenten die je koopt, 2 witte pakken en een hepatitus B vaccinatie.

En dan hebben we de uitgifte waar je materialen kunt kopen, zoals nieuwe boortjes en alles wat je verder nodig hebt op het practicum.

De tandjes die je nodig hebt om op te oefenen trek je uit een automaat voor 1,26 per stuk. Inmiddels heb ik al heel veel tandjes gekocht. Er zijn dagen bij dat ik er zo een stuk of 12 nodig heb.

Nou dat komt bij elkaar op zo'n 4000 voor het eerste jaar.

Kosten

Op de site van de ACTA vond ik een mooi lijstje van de studiekosten.

 

België

In België is het collegegeld een stuk goedkoper. Het collegegeld systeem is wat ingewikkelder maar als je geen beurs krijgt dan wordt het ongeveer 533,1 € aan collegegeld per jaar. Het colegegeld bedrag is trouwens afhankelijk van het aantal punten dat je haalt, bij meer punten wordt het duurder.