•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 05704

Instroomeisen voor Tandheelkunde

Nederland

Om tandheelkunde te kunnen studeren moet je een
VWO diploma 'nieuwe stijl' met het profiel Natuur en Gezondheid (natuurkunde 1, scheikunde 1, biologie 1, 2 en wiskunde B1) of
Natuur en Techniek (wiskunde B1,2, natuurkunde 1,2 en scheikunde 1,2) aangevuld met in de vrije ruimte biologie 1,2.

of een VWO diploma 'oude stijl' met natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.

Je kan ook tandheelkunde gaan studeren als je een HBO diploma of propedeuse, een Universitair diploma (vallend onder het Europees Verdrag 1953 (incl. protocol 1974)) of een universitaire propedeuse diploma of Buitenlandsdiploma gelijkwaardig aan het VWO-diploma.

Als je gemiddeld een 8 of hoger hebt op je VWO diploma nieuwe stijl dan hoef je niet mee te doen aan de loting maar word je direct geplaatst. Heb je op je VWO-diploma 'oude stijl' een 8 of hoger dan heb je pech gehad, dan word je ingedeeld in lotingsklasse C. In deze lotingsklasse kom je ook met alle andere diploma's.

Belgie

Om in België tandheelkunde te studeren moet je een VWO diploma hebben en slagen voor het toelatingsexamen-arts-tandarts. Dit toelatingsexamen is alleen geldig als je in hetzelfde jaar of eerder je VWO diploma hebt gehaald. Heb je dit examen eenmaal gehaald dan is het de rest van je leven geldig.

In België hebben ze geen loting maar gebruiken ze het toelatingsexamen om de toestroom van studenten te beperken. Ongeveer de helft van de deelnemers slagen voor het examen.