•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 07388

Winter 2007: januari en februari

Vanaf januari 2007

6 - 1 - 2007

Gisteren en vandaag als een bezetene aan tekeningen voor op de site gewerkt. Ik ben nu qua tekeningen aan gekomen bij het stukje over de apexresectie. Een operatie tekenen is toch wel weer even wat anders... Ik heb nu al bijna 150 tekeningen gemaakt. Een paar dagen geleden kwam ik op een heel inspirerende site over vrouwen in zaken: een tandarts met een speciale praktijk, zie hier.

 

7 - 1- 2007

Vandaag was ik bij Lisette in Roterdam. We hebben een boekhandel bezocht en ik heb het boek over preventieve tandheelkunde (van Loveren) gekocht. Ik zag nog meer interessante boeken overe tandheelkunde liggen.

 

9 - 1- 2007

Mijn elektrische tandenborstel is al een paar dagen kapot en ik kan zeggen, ik mis hem echt. Het poetsen gaat nu veel slechter. Ik ben vandaag bij het Kruidvat geweest omdat er 24 maanden garantie op zit en de mijne hield er al na 2 maanden mee op. Ik verwachtte natuurlijk dat ik gelijk een nieuwe zo krijgen... maar nee hoor. Ik moest lang wachten op een uitgeprint velletje en ik moest een speciaal nummer bellen. Ik heb nog gevraagd of zij dat niet even konden doen. Nee hoor. Ik moet dus moeite doen om een nieuwe te krijgen. Maar dat ga ik natuurlijk wel doen.

Oke ik bellen... ik moet naar de winkel... zucht het lijkt KPN wel. Ik zou met een mobiel in de winkel moeten bellen, maar mijn mobiel is al 1,5 jaar kapot.

 

11 - 1- 2007

Goed nieuws, ik ben bij het Kruidvat geweest en ik kon mijn elektrische tandenborstel wel ruilen! Omdat ze dat ene model niet meer hadden kon ik wel een ander model krijgen dat 6 euro duurder was. Ik kreeg er ook een gratis Suske en Wiske bij. Ik was heel benieuwd hoe deze tandenborstel zou werken. Het is een Oral B Vitality.

Ik ben erg blij want met een elektrische tandenborstel worden mijn tanden veel schoner. Op de verpakking staat de slogan: "Brush like a dentist" vind ik een erg goede en aansprekende slogan. Tegen mijn gewoonte in lees ik de gebruiksaanwijzing. Ik zet hem op mijn tanden. Het is even wennen. Het is weer heel anders dan de vorige. Bij deze draait de borstel rond terwijl de vorige vibreerde. Er zit ook een leuk overbrenging van de motor naar de borstel in. Mijn tanden worden niet perfect schoon, niet alle plaque gaat weg. Ik krijg er vanzelf wel meer handigheid in denk ik.

's Avonds kijk ik naar de tandkas waar de 47 zat en zie er een wit stukje uit steken. ik pak een pincet en haal er een botsplinter uit. En dat na precies 3 maanden! Eindelijk weet ik waar die rare bobbel die eruit leek te groeien van is. De bobbel is daarna ook meteen verdwenen.

Zoals voorspeld breek mijn verstandskies, de 48 die er achter ligt door.

 

Februari 2007

2 - 2 - 2007

Tekeningen van mezelf als tandarts (en omdat het toekomst visie is met een opgeknapt gebit en zonder bril).

In de tussentijd ben ik begonnen met PHP leren en heb ik dat op deze site gebruikt. De site bevat sinds een paar dagen een gastenboek! Dus allemaal wat opschrijven. En verder. Ik ben gebeld door een andere tandheelkunde student die de behandeling overneemt en een paar afspraken pland. Omdat ze zegt dat ze in april met het behandelplan klaar wil zijn en dat op dinsdag een bepaalde teamleider er is ga ik er maar vanuit dat ik er straks elke dinsdagmiddag heen ga. Omdat ik een nieuw baantje heb op maandag en donderdag middag en woensdagavond ga striptekenen en donderdag op een cursus ga kan het niet meer met mijn beschikbaarheid (4 dagen waarvan 2 avonden, zondag telt niet en zaterdag wil ik meestal vrij). Dus ik besloot ontslag te nemen.... Toen ik mijn baas zei dat het vooral de beschikbaarheid is heeft hij nu voor mij geregeld dat ik er 4 ochtenden werk volgens een vast rooster. Ik kan nu dus lang van te voren afspraken maken en heb alle tijd om naar tandheelkunde te gaan.

Ik heb nog wat boeken over tandheelkunde uit de biblioteek gehaald. Wist je bijvoorbeeld dat de tandenstoker in de 16e eeuw een sierraad was? Nee? Ik ook niet. Dat er zuren in tandpasta's zaten en er bij tandsteen behandelingen ook maar het glazuur weg werd geschraapt... Dat ze in het oude Egypte al tandartsen hadden en mummies gevonden hebben met gouddraad om hun ondertanden om te voorkomen dat die uitvielen? Zo staan er nog wel meer leuke weetjes in.

Mijn neiging om naar tanden te kijken is niet afgenomen. Iedereen heeft echt een ander gebit. Ik heb mensen aan hun gebit herkend. Ik kan aan het gebit iemands leeftijd schatten en eerlijk is eerlijk, ik zie er zelf jong uit maar als ik dan naar mij gebit kijk... Ik zie er ook allerlei details aan (kronen, bruggen, scheve tanden, kunstgebitten, geel of heel wit enz). Dat is best leuk om te zien.

In de supermarkt zag ik twee mensen met allebei een gouden tanden, de ene een boven hoektand en de ander een boven laterale incicief (voortand) (of het links of rechts was kan ik me niet meer voor de geest halen) en verder de andere tanden helemaal perfect. De gouden tanden waren heel mooi en glimden als een echt sierraad. Ik vroeg me af of het misschien mode was bij waar zei vandaan kwamen. Ik heb het niet gevraagd.

 

9 - 2 - 2007: Feestdag van Apollonia

Vandaag kijk ik op de website van het tandheelkundigmuseum. Er staat een beeld van een heilige op. Het is Apollonia, de beschermheilige van mensen die tand- en kiespijn en tandartsen. Haar feestdag is 9 februari. Dat is vandaag! Wat een toeval dat ik dat net vandaag zie.

Het universiteitsmuseum utrecht met tandheelkunde:

www.uu.nl/uupublish/collecties/geneeskunde/4273main.html

www.uu.nl/uupublish/tentoonstellinge/vastepresentatie/opendepot/4258main.html

Apollonia

www.academischerfgoed.nl

 

13 - 2 - 2007

Vandaag ben ik behandeld door een nieuwe student. Ze haalde de noodvulling eruit die het toch maar even meer dan twee maanden heeft volgehouden. Vijlde het gat verder uit want het was de vorige keer nog niet diep genoeg. Onderin deed het nog wel pijn dus de zenuw was niet helemaal dood. Na enig aandringen kreeg ik een verdoving in de zenuw en verder was het pijnloos. Ze heeft de diepte electronisch bepaald. Dat was een geinig apparaatje met een afbeelding van een tand op het electronische display (ik had verwacht dat het de diepte er gewoon met digitale cijfers zou staan).

Halverwege heb ik nog mijn rijinstructeur gebeld om de rijles te verzetten want het zag er naar uit dat het nog wel even zou duren. Met slablaatje (coferdam) in mijn mond was ik nog prima te verstaan. Daarna begon het vullen van het kanaal met staafjes gutta percha. Ze legde een heleboel staafjes klaar en vroeg verbaasd of dat er allemaal in ging. Ik merkte ook nog op dat ze het anders deed dan bij andere endo's die ik had gehad. Aan de staafjes smeerde ze een tweecomponenten cement om het aan elkaar te lijmen. In het kanaal hield ze een staafje dat ze er telkens vlak voor het erin doen van een nieuw staafje gutta percha er even uit haalde. Zo kreeg ze er inderdaad een heleboel staafjes in.

Daarna ging ze de gutta percha afbranden. Dit keer niet met een soort soldeerbout, maar met een tangetje die ze in een flam verwarmde. Tijdens het aansteken van het brandertje zei ze "even een kaarsje aan doen". Ze brande het af tot aan de glazuur cement grens zodat als ik mijn tanden ooit ging bleken dat er dan niks zou doorschemeren en liet het door de docent controleren. Daarna vitrobond er in en vullen Eerst etsen met fosforzuur, daarna de bonding er op (die naar lijm ruikt), daarna composiet en dan uitharden met de blauwe lamp (dat blauwe licht dekte ze trouwens af met haar hand iets wat andere tandartsen niet deden, iedereen doet de dingen toch weer anders. Zo weten je ook weer hoe je een wortelkanaal moet vullen.

Deze tandheelkunde student praatte minder dan de vorige, dus praatte ik maar honderduit. Iets wat ze wel gezellig vond. Maar tijdens het vullen mocht ik niet praten want dan zou de vulling nat worden en dan hecht hij niet. Ze zei "mond open en niet praten" ze kan immers moeilijk zeggen "mond dicht". Ik moest me echt inhouden om niks te zeggen. Maar na een tijdje merkte ik dat ik bijna in slaap viel.

Na het vullen moest de vulling nog in de goede vorm geslepen worden met verschillende boortjes. Daarna teste ze het dichtbijten en ik zei dat er nog veel meer af moest. Uiteindelijk was hij bijna goed. De vulling is nu nog net te hoog en bijt niet zo lekker dicht. Toen ze de stripjes tussen mijn tanden haalde bleek dat er een stukje bij het tandvlees niet gevuld was. Dat moest over. Maar de volgende keer want het was inmiddels al tegen vijven. Ik vroeg nog of ze de vulling ging polijsten maar dat zou ze ook de volgende keer doen omdat hij toch over moest.

Uiteindelijk ben ik er drie uur en een kwartier geweest en dat is mijn langste zit bij de tandarts tot nu toe. Hoewel ik moet toegeven dat ik niet de hele tijd op de stoel gelegen of gezeten heb. Tussendoor moest ze wel dingen ophalen en navragen en dan was ze wel even weg. Ik ging maar wat om mij heen kijken, naar de spullen en apparatuur en naar wat de andere tandheelkunde-studenten en -docenten mee bezig waren. Ik heb niet durven vertellen dat ik ook tandarts wil worden, maar misschien is het hen allang duidelijk aan mijn gedrag en varhalen. Stonden ze bij het behandelplan te kijken en zich af te vragen wat er nog moest gebeuren zeg ik dit en dat moet nog.

 

18 - 2 - 2007

Mijn hoektand is gebroken! Het gebeurde vannochtend bij het tandenpoetsen. Het is de 13, waar twee gaten in zaten. De tand was helemaal hol. Van deze hoektand had ik al een paar keer gevraagd of ze die kon doen, maar nee het zou misschien een endo worden en dat kost dan weer veel tijd. Geen tandarts te bereiken, gelukkig heb ik over 2 dagen toch een afspraak. Maar om pijn te voorkomen zet ik mijn tanden niet op elkaar en nu krijg ik spierpijn in mijn kaken.

 

20 - 2 - 2007

Mijn hoektand is gered. Ze heeft mijn briefje ontvangen. Ik had maandag 19 - 2 naar tandheelkunde gebeld en doorgegeven dat die tand gebroken was. En ja ik was het die haar de hele tijd had proberen te bellen...

Behandelplan voor vandaag werd dus gewijzigd. Eerst een vlinke verdovinge er in en toen schoonmaken, het was een diep gat en wat er zat was zacht. Het werd een endo. Ik liet het afgebroken stukje zien. (Ze zeiden dat ze wel veel konden maar dat er niet op konden lijmen). Eerst kwam er een vulling op en omdat ze het niet droog kon houden kon het niet met composiet en gebruikten ze een ander vulmateriaal: ketac (glasiomeer). Daarna ging ze het kanaal uitboren en vijlen.

Het klemmetje dat ze eropzette deed pijn in mijn tandvlees en ik vroeg een extra verdoving in mijn verhemelte. De zenuw deed op een gegeven moment ook pijn, eerst voelde ik schokjes (alsof je een stroom stoot krijgt), dus ook nog een verdoving in de zenuw zelf. Daarna kon ze rustig verder met de behandeling. Opeens was de verdoving uitgewerkt en deed het alleen maar meer pijn. Nog meer verdoving erbij, maar ze kreeg het niet meer verdoofd. Alleen al het klemmetje om de tand gaf een soort drukkende/trekkende pijn. De verdoving werkte niet meer omdat het ontstoken was en teveel geïriteerd. Omdat de verdoving niet meer werkte moest ze ermee stoppen. Ze vulde het kanaal met calcium hydroxide en sloot het af.

Het was inmiddels ook al half vijf dus er was niet echt tijd over voor iets anders. Ik was er in totaal drie uur geweest en weer was ik de laatste patiënt die naar huis ging. Het was best rustig op de afdeling.

Ik vroeg ook nog of ik maar beter iboprofen kon nemen omdat het maar pijn bleef doen en ze gaf me het. Helemaal gedrogeerd en een beetje dissy ging ik naar huis. Met bijna 2 carpules verdoving, 600 mg iboprofen en veel pijn wil dat ook wel.

Ik vertelde haar dat het me leuk leek om tandarts te zijn en ze zei het dat ook is en dat het minder leuke kanten heeft. (Ze reageerde er in tegenstelling tot mijn verwachting heel normaal op).

Op de rontgenfoto's van een jaar of twee geleden kon ik zien dat het gat in die hoektand toen lang zo groot nog niet was, het waren twee gaten, van alke kant een. Als die tand eerder behandeld was was het veel minder erg geweest.

Ze zei dat als we te lang zouden wachten met de rest dat dat dan met de andere gaten ook zou gebeuren. Ze wil een nieuw behandelplan maken, maakte veel afspraken en zei dat ze ook al een student had geregeld die het overneemt als zij weg gaat. Ik zei dat ik naar de praktijk van diegene zou gaan die mij eerst behandelde zodra ze die heeft. Maar daar moest ik maar vooral niet op wachten... Deze tandarts student zet er echt vaart achter en dan zal mijn gebit eindelijk opgeknapt worden. Ze stelde ook voor om mij aan een student mondhigiëne te koppelen voor mondhigiëne instructie. Voor echt goed poetsen heb je herhaalde instructies nodig, je vergeet toch zo weer wat.

 

21 - 2 - 2007

De hoektand is tot de hoogte waarop hij afgebroken is gevuld en dat merk ik met praten, Ik heb nu moeite met het uispreken van bepaalde klanken. Op mijn werk hadden de klanten moeite om mij te verstaan. Van streepje maakten ze steepje... zucht... Ik hoor vaker "wat zeg je?" Mijn hoektanden, mijn trots... ik mis de mooie punt op mijn hoektand wel.

Ik ben heel blij dat ik de tand zelf nog heb, nu alleen nog afwachten op een mooie compociet opbouw en dan kan ik weer beter praten. Ik kan nu ook niet de punt van mijn hoektand lekker overal inzetten, maar even rust voor die tand kan ook geen kwaad. Het ziet er ook best raar uit, zo'n halve hoektand, maar anderen schijnen het niet echt op te merken.

Ik heb op mijn werk nog over de tandarts verteld en ik kreeg toen een heleboel andere tandarts verhalen te horen. 't Is alsof ik het nergens anders meer over kan hebben. Collega: "3 uur bij de tandarts... zo hé".

In het nieuws: "Japanner creëren tand in laboratorium". Dus het is wel mogelijk! Ik wist het wel.

 

23 - 2 - 2007

De eerste foto's van mezelf op deze pagina. De ene is genomen ongeveer een week voor mijn hoektand brak en de tweede erna. Op deze foto ben ik net terug van de tandarts, dus het is al een beetje gemaakt. Hier kan je zien dat het best wel een groot verschil is.

detail uit de foto's

 

6 - 3 - 2007

Vandaag maakte de tandarts student de endo in de 13 af. gelukkig werkte de verdoving nu wel. De vorige keer ging het kennelijk vlak voor het einde mis want ze was nu zo klaar met uitvijlen. Daarna ging ze het kanaal weer vullen. Eenmaal gevuld kreeg ik weer een tijdelijke vulling van ketac dacht ik, maar nu een met ook composiet erdoor waardoor ze de vuling wel met licht moest uitharden. Ze maakte de vulling nog niet tot de goede hoogte, dus ik heb nog steeds een halve hoektand en heb daardoor nog steeds moeite met goed uitspreken. Toen ik tegen haar zei dat mensen vaker tegen mij zeiden "wat zeg je ?" was ze verbaasd. Ik zei het ziet er ook niet uit, dat had ze wel gezien ja. Tijdens een deel van de behandeling moest ik niet praten want ze kon niet zo goed praten en vullen tegelijk. Nou ja kan gebeuren.

Daarna deed ze een deel van de vulling in mijn andere hoektand (de 33) opnieuw. Het bandje voor het vullen wilde er niet goed op en gleed omhoog op het onderste randeje.

Ze haalde er een docent bij, een andere dan de docent die er altijd bij is. Hij stelde zich voor en meende even dat hij me kende. Ik had hetzelfde gevoel (dat ik hem kende, maar dan niet als tandarts). Hij keek er naar, vroeg of het verdoofd was, ik zei van niet en hij zette het bande er heel diep op en dat deed echt pijn. Maar doordat ik hem direct vertrouwde accepteerde ik het direct en ging er van uit dat het niet lang duurde. Toen het er eenmaal op zat trok de pijn weg en toen kon de tand mooi gevuld worden. Helemaal aan het eind werd de tand nog mooi gepolijst en het ziet er nu mooi uit.

Ik vertelde haar dat ik naar de opendag ging. Ze zei goh je gaat het echt doen en begon te vertellen over hoe het is om tandheelkunde te studeren. Je bent er echt wel fulltime mee bezig, en je kan geen college's missen. Je kan er echt niet een baan bij hebben zei ze. Nou dat zullen we dan nog wel zien, ik denk dat het wel gaat lukken. Ik vroeg nog over wat voor praktica je krijgt en ze had het over een anatomie prakticum, een anatomie PRAKTICUM??? Ja je moest echt in lijken gaan snijden, nou lekker.

Ik zei haar ook dat dat bandje er om doen best wel pijn deed, dat had ze wel gezien ja. Om half vijf was ik klaar en ben ik er weer 3 uur geweest. Later lees ik in een folder op internet: "hoe lang duurt een wortelkanaal behandeling? een half uur tot anderhalf uur, afhankelijk van het aantal kanalen..." tja maak daar maar 6 uur van...

 

9 - 3 - 2007: Opendag op locatie

Vandaag hield de universiteit een opendag op locatie. Dat wil zeggen alle studie richtingen hadden een opendag op hun eigen locatie, zo ook tandheelkunde. Ik ben naar de opendag bij tandheelkunde geweest en er was een heel programma georganiseerd. Eerst kregen we een overzicht van het programma. Daarna een presentatie van hoe de studie in elkaar zit: 42 studie uren per week waarvan 20 uur zelfstudie en de rest practica en tutorgroepen. Daarna vertelde een student van de studenten vereniging Archigenes wat voor feesten ze allemaal organiseerden, hoe gezellig het is, dat je een introductie krijgt en niet te vergeten korting op boeken en kleding. Daarna vertelde een andere student over de introductie commisie. Toen dat allemaal duidelijk was kregen we een voorbeeld college, zoals je dat ook tijdens de opleiding krijgt. Het was een zogenaamd patiënt college waarin er een bepaald probleem van een patiënt besprokebn werd. Bij de echte colleges zou de patiënt dan ook aanwezig zijn, maar nu niet. We kregen een enorme foto van zijn gebit op de diaprojector te zien en mochten zeggen wat we dachten te zien en mochten ook vragen stellen. Na zo'n discussie waarin ik het niet kon laten veel opmerkingen te plaatsen (maar ja zo ben ik nu eenmaal) kregen we een voorbeeld van een vervolg college, namelijk wat er aan gedaan kon worden. Nou er zou zo onder andere een kroon gemaakt worden en toen beschreef die docent uitgebreid hoe dat ging met foto's en al. WOW, dat was echt geweldig, ik ging er helemaal in op.

Daarna kregen we in vier groepen een rondleiding. Eerst gingen we naar een computer lokaal op de vijfde verdieping, het gebouw was heel wat groter dan ik altijd gedacht had... Toen we daar na enig proberen waren ingelogt zagen we plaatjes van een tand van een jonge kat onder een microscoop met uitleg wat er allemaal op te zien was.

Daarna gingen we naar de kliniek die ik dus al kende. De student vertelde dat de behandelingen hier allemaal wat langer duren maar de patiënten weten dat ook en krijgen ook korting. Het waren niet allemaal zwervers ofzo... ook wel mensen die onderwijs leuk vinden. Ik heb maar niet gezegt dat ik hier ook patiënt ben.

Als laatste ginen we naar de prekliniek en daar mochten we echt boren. Ze hebben daar kunstkoppen met plastic tanden en tandarts boren. Je moest je initiaal op een voortand schrijven en die dan met de boor uitboren. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen en het ging verbazend gemakkelijk, alsof ik het alijd al deed, heel vreemd. Toen we weg moesten vroeg ik nog aan een meisje wat ze aan het doen was, ze was een protese van was aan het maken, heel interessant. Ik liet haar de tand met mijn initiaal zien en ze zei: "je hebt talent".

Aan het eind nam ik nog een folder en het trimester handboek van het eerste en tweede trimester mee. Ik vroeg ook nog hoe het zat met inschrijving en loting omdat ik geen vwo nieuwe stijl diploma heb. Eenmaal thuis besefte ik dat ik me een hele ochtend op tandheelkunde had vermaakt zonder ook maar een centje pijn. Dat is het beter werk.

Thuis begin ik het trimester handboek te lezen en zie dat ik er nog heel wat ga leren, vooral qua profecioneel gedrag. Over de theorie maak ik me niet echt druk, er staat bijvoorbeeld in dat je moet leren de computers te bedienen, een email te beheren en een powerpoint presentatie te maken... Er staat ook iets in over geheimhouding, ik dacht daar gaat mijn site...

 

13 - 3 - 2007

En vandaag wordt ik weer behandeld. De tandartstudentte zegt dat ze gaat doen alsof ik een nieuwe patiënt ben, ze gaat de situatie opnemen en een nieuw behandelplan maken. Nou dat gaat als volgt, ze kijkt met het siegeltje, voelt op sommige plekken met het haakje, Maakt een DPC, dat wil zeggen ze meet de diepte van de pokkets... Ze prikt rond elke tand in mijn tandvlees om te kijken hoe diep ze komt. Dat is pijnlijk, maar verdoven heeft geen zin omdat ze op elke plek maar 1 keer prikt. Aan het eind voel ik mijn hele tandvlees kloppen. Het bloed op de plekjes waar ik niet zo goed bij kan. Het tandvlees bij de verstandskies die aan het doorbreken is is ontstoken. Bij mijn kroon zit een hele diepe pocket, maar de andere zijn niet zo diep. Dus het tandvlees is verder goed en ik hoor niks over tandplacque, slecht poetsen enz, dat is een hele verbetering met iets meer dan een halfjaar geleden. Ze noteert alle gaatjes, die zie ik ook de hele tijd al zitten, er zit ook een gat net onder de kroon, tja dat kan dus ook. In de 37 zit een heel groot gat, ze zegt dat die er mischien uit moet, ik denk van niet, nou dan wordt het misschien een endo want het gat is wel groot... Ik denk dat ook dat niet eens nodig is. Ik vraag wat de verkleurde randen op mijn tanden zijn, dat zijn gereiminialiseerde gaatjes, dus daar zijn de aantastingen vanzelf weer hersteld alleen ziet het er dan anders uit. Als de docent naar het gat in de 37 kijkt en opmerkt dat de natuur zijn werk goed heeft gedaan besef ik dat het goed gaat met mijn gebit, het wordt niet erger maar hersteld zichzelf (voor zover dat kan). Het ziet er dus allemaal eigelijk heel goed uit, de toestand waarin het nu verkeerd is vooral een overblijfsel uit het verleden.

Ze maakt nog een stel röntgen foto's, en een grote overzichtsfoto van mijn kaken: een orthopantomogram oftewel een opg. Voor deze foto moest ik mijn oorbellen uitdoen en daar deed ik ze voor het eerst sinds ik ze heb uit, was nog een gepiel, maar ging best. Tijdens het wachten op de foto's kletsen we wat over de opleiding. Ze verteld mij bv dat er maar heel weinig studenten afvallen bij tandheelkunde en dat de meeste studenten ouders hebben die ook tandarts zijn. Dat lijken mij goeden tekens. Ze zegt nog maals dat je er echt niet bij kan werken en ik denk dat het allemaal wel goed komt. ik vraag haar of ze ook nog kleurenfoto's gaat maken, nee zegt ze ik ga er geen presentatie over houden. Euh presentatie? was er dan de vorige keer een presentatie over gehouden en de foto's van mijn gebit levensgroot op het scherm geprojecteerd?

Als de foto's klaar zijn kijken we ernaar. De zenuw van de 37 waar het grote gat in zit ziet er nog prima uit. Naast de wortel van de kies waar die kroon op zit ziet een donker stukje, dat lijkt op een ontsteking, dat komt waarschijnlijk van de kies daar achter die getrokken is. Mijn verstandskies daar weer achter breekt duidelijk door, hij staat veel hoger dan de verstandkies aan de andere kant. Leuk om te zien.

Ze neemt een anamnese af. Ze vraagt hoe vaak ik poets, nou 2 keer per dag, savonds en smorgens voor het ontbijt want dan kan ik het niet overslaan en bij het ontbijt eet ik fruit en dat is zuur en als ik daarna poets is het slecht voor mijn glazuur zeg ik. Nou daar was ze het helemaal mee eens. Ik zei dat ik savonds floste en stokerde omdat ik bij sommige tanden beter kan flossen en bij andere beter stokeren. Ik moest ook even voor doen hoe ik dat deed en ook dat deed ik prima. Ze wilde ook weten hoe ik dan poetste en of ik het elektrisch deed, toevallig had ik mijn elektrische tanden borstel mee en deed het voor. Ik deed het in iedergeval systematisch, dat vond ze heel goed. Ik zei dat ik niet bij de vlakken kon komen naast de kiezen die getrokken zijn en daar was het tandvlees ook net een beetje ontstoken en had ik een gaatje dus... Ze zei je kan toch wel met die borstel zo doen. Ik doen en zeg nee dan komt hij tegen mijn andere tand aan. Ik zei dan doe ik dat wel even met een gewone borstel. Ik kreeg nog extra poets instructie met een reuze model van een gebit en ze had ook een enorme tandenborstel klaar liggen. Ik moest minstens 2 minuten poetsen en 5 tellen per tand. Het moest 45 graden op het tandvlees en ik moest in de spiegel kijken of ik het wel echt op 45 graden deed. De doorbrekende verstandskies moest ik extra goed poetsen. Ze vroeg nog of ik fluoriede tandpasta gebruikte, dat deed ik eerst niet en nu wel. Daarna geingen we over op mijn eetgewoontes. Ik vertelde dat ik het aantal eetmomenten tel en dat het er meestal 4 of 5 zijn. Ik eet 3 keer per dag en wist niet wat ik tussendoor eet. Wel eens iets zoets ja. Ze wilde ook weten wat ik op mijn brood deed en hoeveel fruit ik eet. Ze vroeg nog wat door over koekjes en snoepjes eten, maar eigelijk vind ik het zonde om met 1 koekje een eetmoment te verpesten.

Op het verslag van de vorige studente zie ik staan "mevrouw poets 1 keer per dag zonder fluoride omdat ze dat slecht vind voor haar algemene gezondheid en snoept veel". De vorige docent had ook gezegd dat het maar afgeboud moest worden naar een kunstgebit. Omdat ik dat echt niet wil vroeg deze studente dat nog aan de docent en die vond dat niet nodig. Dus daar ben ik nu ook van gered. Ze vroeg nog of er iets verandert was met mijn gezondheid, ik zei nee want ik had geen ziekte gekregen, toen zei ik: "er is wel iets verandert mijn gezondheid is beter geworden, ik heb nooit meer keelpijn sinds ik die paar kiezen kwijt ben".

Ze vroeg wat mijn wensen zijn. Ik zei, eerst de gaatjes vullen, daarna de uitgesleten vullingen vervangen ddor composiet en dan het almalgaan eruit. Toen hebben we het nog een tijdje over die vullingen gehad. Ik zei dat het glasiomeer was en direct al uitsleet. De docent zei dat hij op een presentatie hoorde dat glasiomeer vullingen eerst geweldig leken tot dat bleek dat ze wel erg snel uitslijten op de aproximale vlakken. Ze vroeg ook wat ik met die missende kiezen wil, ik weet het nog steeds niet en wil het voorlopig even zo laten. Ze vond dat als ik tandheelkunde ging studeren het er toch wel goed uit moest zien anders kun je toch moeilijk mensen bepaalde dingen aanpraten.

Ze wil het behandelplan volgende week afhebben en dan meteen beginnen en mij elke week behandelen en als zei weggaat me overdragen naar een andere student die tijd heeft om mij meteen verder te behandelen.

eenmaal thuis dacht ik nog na over wat er allemaal over mijn gebit gezegd was en ik besefte: "Ik ben genezen". Er moet natuurlijk nog wel wat gebeuren, dat is voor de zomer klaar en het wordt niet erger. Geen nieuwe gaten, ik hou de rest van mijn tanden en kiezen en krijg geen kunstgebit, ik heb geen kiespijn en geen keelpijn meer, mijn haar ziet er beter uit, ik ben vrolijker en heb meer energie en als laatste heb ik er ook nog een nieuw beroep/levensdoel bij.

 

16 - 3- 2007

Vandaag ben ik bij de studieadviseur van tandheelkunde en geneeskunde geweest om mijn diploma's te laten waarmerken.

 

20 - 3 - 2007

Vandaag was ik er weer en ik vroeg haar of ze het behandelplan af had, Jahoor zei ze. Een man in de stoel naast me vraagt of ik er een beetje zin in heb. Ik zeg dat ik hier elke week kom. De tandartsstudentte begon met tandsteenverwijderen. Dat is lang geleden dat dat bij mij is gebeurd. Ik had niet veel tandsteen, er zat nouwelijks aanslag op volgens haar. Het tandsteen verwijderen gebeurde met een speciaal trillent apparaatje, ik voelde mijn tanden trillen en het deed pijn. Ze vond het zelf ook niet echt prettig als ze het bij haar deden zei ze. (Nu als ik tandarts wordt kan ik dat over nog wel meer behandelingen zeggen). Daarna ging ze mijn tanden polijsten met roze polijst pasta. Het polijsten voelde prettig. Mijn tanden zien er nu veel gladder en mooier uit. Je kan het echt zien. Toen dat klaar was was ik benieuwd welke tand of kies ze nu ging doen. Ik dacht ze gaat vast het gat in de 37 vullen en jahoor dat deed ze. Dit was de kies waarin bijna 4 jaar geleden tijdens een zonsverduistering de vulling uitgevallen was, en gisteren was er ook een zonsverduistering (alleen niet hier maar in syberië). Eerst zei ze dat hij er misschien uit moest, ik dacht van niet, toen zei ze dat er misschien een endo in moest, ook daarvan dact ik van niet... Het gat was echt wel diep maar de zenuwholte (pulpa kamer) zag er normaal uit op de foto.

Ze vroeg nog ik ik het verdoofd wilde hebben, mwa lijkt me wel ja. Dus ze pakt de spuit en spuit een hele carpule in mijn kaakhoek. Mijn tong tintelt vrijwel meteen. Als ze klaar is met boren en de docent erbij haalt om ernaar te kijken vraag ik of ik het mag zien. Het ziet er vreemd uit. de randen heeft ze weggeboord en zijn wit en in het midden is het nog donker maar wel hard (want als ze het schrapertje eroverheen haalt klikt het hard). Ik vraag of het geen kwaad kan om dat donkere te laten zitten. Ze zegt dat er dan nog wat bacteriën in zitten maar die gaan dan wel dood als het afgesloten is en als het toch gaat ontsteken dan wordt het over een paar maanden een endo. Ik hoop en denk van niet Ze zegt dat ze er nog een soort medicijn op doet (n.l. vitrobond) om die bateriën te doden enzo. Daarna komt dat gedoe met het erom doen van het bandje enzo. Gelukkig is het verdoofd, maar ik meen bloed te ruiken. na wat met het blaasertje zegt ze op een gegeven moment: "ik kan het niet droog houden". Dus helaas geen composiet vulling... Het wordt weer ketac.

Ze haalt het spul een andere student schut het. Het is een soort tweecomponenten spul dat langzaam uithard. Het is dit keer eerder klaar dan anders. Na het maken van de vulling laat ze me nog het behandelplan zien. Ik moet nog 12 keer terug komen, dus dat worden nog een heleboel stujes op deze site. Ze zegt dat ze me niet een maar aan twee studenten wil overdragen die me dan allebei om beurt behandelen. Die twee studenten zijn er nu ook. Tussendoor moet ik af en toe lang wachten en ik blijf niet liggen want dan zie ik niet zoveel, de stoel staat zo laag dat ik ook niet lekker zit en ik ga staan. Ik moet mij echt inhouden om niet overal aan te zitten.

 

26 - 3 - 2007

Vandaag was de laatste keer bij deze tandheelkunde student. Vandaag pakte ze de 14 aan. Ze ging de vulling vervangen en de gaten vullen. Ik werd weer flink verdoofd, weer een hele carpule en ik vroeg of dat niet wat veel was. Ze zei beter te veel dan dat je later moet bij verdoven. Zoals je misschien wel weet heeft een tandarts een snelle en een langzame boor. De snelle boor is water gekoeld, daarom moet die afzuiger er ook telkens bij. Tijdens het boren sproeit het water alle kanten op en ik keek door een mist van hele kleine druppels naar het gezicht van de tandarts en daar scheen van boven de felle operatieamp op en dat tegenlicht op de hele fijne waterdruppeltjes en haar haar zag er best mooi uit. Ik meende zelf even een regenboogje op haar mondkapje te zien.

op een gegeven moment zei ik: "Hé je bent door de vulling heen", "ja voel je dat?", "nee ik ruik het". Ik rook de typische geur van rotte kies en ik voelde helemaal niets. Toen ze klaar was met uit boren vroeg ik of ik het mocht zien. Ze gaf me de spiegel en zei dat ik er niet zoveel van zou zien omdat het aan de achterkant zat. Ik pakte het kleine spiegeltje en kon het met twee spiegels prima zien. toen vroeg ik of ze het gat aan de voorkant ook wilde doen. Ze haalde de docent erbij die keek ernaar en zei ja doe mesiaal ook maar. Mooi, zo gezegd zo gedaan. Toen dat klaar was wilde ik weer even kijken (weer met het tandarts spiegeltje en de gewone spiegel) en het zag er nu erg vreemd uit. Voor en achter uitgeboord en ik zag alleen de zijwanden staan.

De docent merkte ook nog op, dat het net een strip was (zo vaak kom ik daar) en ik zei dat ik strips maak en er ook eentje over de tandarts aan het maken was, dat kon hij zich wel voorstellen.

Afijn bandje erom, deed weer pijn aan mijn tandvlees. Ze kreeg het droog en kon het droog houden dus er ging composiet in. Gelukkig. Vullen, bijsijpen occlussie testen, natuurlijk nog polijsten en klaar. Ik had een prachtige vulling. Ze was ditmaal eerder klaar dan anders en ik vroeg of ze niet nog iets kon doen, maar daar was dan weer niet genoeg tijd voor.

De begrotong had ze nu uit laten werken door de administratie, het totaal bedrag was 917 euro, maar er stonden wel endo's op die niet hoefden, maar dan zou het in iedergeval niet duurder uit pakken. Ze vroeg me het te tekenen. Op het moment dat ik tekende besefte ik dat het financieel weer beter met me zou gaan want ik heb nooit moeite gehad met het betalen van tandarts rekeningen, ik heb op het moment van zo'n rekening altijd geld om dat te betalen.

Dit was de laatste keer dat ze me behandelt, maar misschien zie ik haar nog. De student die mij overneemt kon vandaag niet hier zijn maar zou mij snel bellen.

Vannochtend heb ik naar de studie adviseur van tandheelkunde gebeld om te vragen wanneer ik die verklaring kreeg. Ze was er nog niet aan toegekomen, keek er nu even naar en keurde mijn diploma's goed. Ik hoef geen voorexamen te doen en kan zo mee doen aan de loting. Het moet nog wel langs een juridische afbeelding en die sturen de verklaring dan op. Bijna aan het eind van het gesprek was mijn bel tegoed op....

 

27 - 3 - 2007

Vandaag bij de bibliotheek nog even gekeken of er nog boeken over tandheelkunde stonden die ik nog niet gelezen had. Het waren er 3 en die heb ik maar meteen geleend. Machtig interessant. Ik heb de trimester handleidingen van het eerste jaar uit en lees dat het laatste vak van het eerste jaar gaat over het ontstaan van cariüs; dat heb ik al in het boek van preventieve tandheelkunde gelezen (en is erg interessant). Ik ga daar nog heel veel leren, veel meer dan ik op het eerste gezicht zou verwachten. zoals allelei medische dingen, de 5 rollen van de tandarts, een snijprakticum... , communicatie, een korte stage, (literatuur-) onderzoek, statistiek, in groepen werken, feedback op je gedrag en natuurlijk allerlei technische vaardigheden..

Lees verder bij Winter 2007