•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 07379

Patiënt bij de opleiding tandheelkunde

Goed op een gegeven moment besloot ik om me op te geven als patiënt bij de opleiding tandheelkunde. Een jaar later werd ik opgeroepen en werd er gekeken of er aan mijn gebit wel voldoende gedaan moest worden voor de studenten als oefenmateriaal.

Tussen het inschrijven bij de kliniek voor tandheelkunde en de eerste oproep viel de vulling van mijn kleine kies (15) eruit. Dat was op 8 maart 2005, tijdens een excursie voor mijn studie. Voor die tijd voelde ik al een raar gat onder die vulling zitten. Er lag een zenuw boot en het deed erg pijn vooral als er iets tegen aan kwam.

Vanaf dat moment had ik veel moeite met eten want zowel links als rechts deed het pijn.

Ik kreeg een tandarts in opleiding toegewezen die eerst vooral met mij praatte. Ze vroeg van alles, wat voor ziektes ik had gehad, medicijnen gebruikte en of ik speciale wensen had.

Ze bestudeerde mijn gebit. Ze maakte gewone foto's, röntgenfoto's en een overzichtsröntgenfoto (een orthopantomogram) waar mijn hele gebit in één keer op staat. Het apparaat draaide helemaal om mijn gezicht heen en het duurde vrij lang. Ik vroeg me af of ik niet een hoge dosis kreeg, want dit was veel meer straling dan van gewone fotootjes.

Ze maakte gipsafdrukken van mijn gebit. Dat moest drie keer opnieuw want ik had een grote mond.

Ze legde precies uit wat ze allemaal deed en wat ze ging doen. Dat vond ik erg prettig. Ik had gelijk het gevoel dat ik het met haar erg getroffen had. Ik had pas door dat zij een student was tot ze er een keer een docent bij haalde om te controleren of ze goed geboord had.

Na een aantal sessies had ze nog geen gat gevuld en zei ze: "we zitten hier nu wel lekker te tutten maar het wordt ook eens tijd dat we wat gaan doen". "Slik". Ik was daar nog steeds bang voor.

Ze had een behandelplan opgesteld en er moesten 4 kiezen getrokken worden, dat vond ik helemaal niet leuk en voor de aardigheid stonden de eerste 2 kiezen ook maar meteen in het begin van het behandelplan…

Ik kreeg het behandelplan samen met een begroting mee naar huis en ik moest aan de ziektekostenverzekering vragen of het wel vergoed werd. Het was een flink behandelplan en dus ook een flink bedrag. Op de begroting stond ook hoeveel korting ik kreeg omdat ik door een student behandeld werd, dat was ongeveer de helft.

Ze maakte zich zorgen of ik het wel kon betalen. Ik was namelijk net ontslagen bij het KVI en aan een nieuwe studie begonnen. Tandartsen (en artsen) vragen altijd naar je beroep en ik vraag me dan af of dat is om in te schatten hoeveel je kunt betalen. Ik maakte me over die begroting helemaal geen zorgen. Ik dacht: "tegen de tijd dat dat allemaal gebeurd is kan ik het wel betalen". Ik heb vreemd genoeg ondanks veel geld problemen nooit moeite gehad met het betalen van tandarts rekeningen

Bij elke afspraak met de tandarts was ik de avond van te voren al erg bang. Maar er was iets vreemds. Op een keer voelde ik de avond van te voren helemaal geen angst en de volgende dag belde de tandarts om de afspraak af te zeggen. Ze heeft in totaal drie keer afgebeld, omdat ze ziek was. Alle drie de keren voelde ik van te voren totaal geen angst. Voor de afspraken die wel doorgingen voelde ik dat wel.

Ik ben ook een paar keer te laat geweest, voor een deel omdat ik bang was. Dat vond ze helemaal niet leuk en ze sprak me streng toe. Daarna was ik bang dat als ik weer te laat zou komen en ze me niet meer zou behandelen. Want zo'n leuke, aardige en goede tandarts als zij wil ik niet graag kwijtraken.

Ze is echt fantastisch en heeft mij over de angst voor de tandarts heen geholpen. Ik ben nu alleen een beetje bang voor endo's omdat vorige endo's bij andere tandartsen behoorlijk pijn deden. Vooral het moment dat de tandarts de spuit in de kies stak om de zenuw te verdoven was erg pijnlijk.

Nu ga ik er met plezier heen. Het is er leuk, gezellig, er gebeurt van alles en de studenten zijn vrolijk. Ik maak wat nieuws mee en doordat ze alles uitlegt leer ik er veel. Door de behandelingen heb ik steeds minder pijn en gaat mijn algemene gezondheid vooruit.

 

7 Februari 2006, trekken

Begin dit jaar trok ze twee van mijn kiezen in één zitting omdat die in hetzelfde kwadrant lagen, namelijk rechtsboven, mijn achterste valse kies (15) en mijn achterste kies (17). Bij die valse kies was ongeveer een jaar geleden de vulling eruit gevallen en al die tijd deed deze valse kies bij elke aanraking ontzettend pijn omdat de zenuw bloot lag.

Voor die tijd had de vulling al heel lang raar aangevoeld, alsof er iets raars, een soort gat onder zat. Van deze kies vond ik het heel erg jammer dat hij eruit moest, want aan de zijkant zag het er nog wel aardig uit en ik dacht kunnen ze het niet gewoon maken?

De achterste kies was die ene waar de zenuw een paar jaar eerder bloot lag en die de tandarts toen als laatste had gedaan. Hij had er een wortelkanaal vulling in gelegd. De vulling lag nu heel laag, achteraf denk ik zelf dat er alleen maar gutta percha in zat want toen hij eruit was zag ik geen vulling zitten. Ik herinner me ook niet dat daar een vulling uitgevallen was, nou ja het zal wel. Deze kies bestond uit twee zijkanten aan de rand die omhoog staken en de rest was ter hoogte van het tandvlees. Daar bleef dan weer van alles in hangen. Deze kies deed overigens helemaal geen pijn, maar omdat hij al zo diep lag dacht ik dat als hij eruit zou zijn het nauwelijks dieper zou liggen.

Het koste de tandarts wel heel erg veel moeite om deze twee kiezen te trekken. Ze zaten goed vast. Ik voelde dat haar armen helemaal gingen trillen van de krachtsinspanning.

De achterste kies kwam helemaal niet los en ze had er ook weinig grip op omdat er nog maar zo weinig van over was. De docent kwam er bij en zei dat de kies waarschijnlijk gesplitst moest worden. Ik dacht: "ach nee, dat niet, ik wil hem er in één stuk uit". Ze probeerde het nog een tijdje, maar het ging echt niet.

De docent zei oké ik zaag hem doormidden en vervolgens zette hij er de flex op. Het apparaat klonk precies als een flex. Daarna trok hij de kies er in twee delen uit. Deze kies had drie wortels. Als je die twee delen precies tegen elkaar zet dan zie je dat de wortels een hoek van bijna 90 graden maken. Dus dat kan er inderdaad niet anders uit. Uiteindelijk zijn ze anderhalf uur bezig geweest. Ik vroeg of ik de kiezen mee mocht nemen. Want toen mijn verstandskiezen getrokken waren had ik ze niet meegenomen en dat vind ik nog steeds jammer.

Daarna moest ik nog een snuitproef doen en heeft ze de gaten gehecht en er een watje tegen aangedrukt. Dit was de eerste keer dat er bij mij iets gehecht werd. De tandarts had ook vooraf een pijnstiller in een glas water voor mij klaar staan. Omdat ik het niet kende vertrouwde ik het niet. Ik heb nog de hele dag met die watten in mijn mond zielig lopen zijn. Ik heb een flesje rescu van de Bach bloesem remedies gekocht tegen de schrik. Deze remedies hebben een sterke invloed op mij. Die nacht en de volgende nachten zag ik het trekken nog voor me.

Mijn kaken voelde een paar dagen blauw alsof ik een flinke klap op mijn bek gehad had. Tegen de blauwe plekken gebruikte in Arnica want dat helpt heel goed tegen blauwe plekken.

Toen ik weer bij de tandarts kwam merkte ze op dat ik een mooie wondgenezing had. Ik voelde wel dat mijn kaken op de plek van de getrokken kiezen wat invielen.

Vanaf dat moment deed die ene valse kies geen pijn meer en na een tijdje kon ik rechts weer kauwen. Hoewel ik wel rouwde om het gemis van twee kiezen merkte ik dat ik er toch veel beter mee kon eten dan ik verwacht had. Na een tijdje viel het mij ook op dat ik geen keelpijn meer had en ik had de afgelopen jaren bijna altijd keelpijn.

 

9 en 23 Maart 2006, vullen

Ze heeft ook gaten in twee kiezen linksboven (27 en 26) gevuld. Ze boog helemaal over mee heen boog leunde tegen mijn hoofd aan. Dat voelde heel erg vreemd. De docent kwam langs en zei: "Je moet niet zo zitten en direct kijken maar via het spiegeltje kijken. Dit is slecht voor je rug" Lijkt me lastig hoor via zo'n klein spiegeltje kijken.

De ruimte tussen die twee kiezen die ze gevuld had was zo krap dat ik er nauwelijks een flosdraadje tussen kreeg en een tandenstoker kreeg ik er al helemaal niet tussen. Vanaf die tijd ben ik gaan flossen.

De volgende keer vroeg ze of ik nog pijn klachten had.

Nou toen wist ik ook weer wat het is om griep te hebben.

Daarna deed ze twee voortanden (21 en 22) die ze heel mooi vulde en daarna polijstte. Ik mocht de polijstschijfjes mee naar huis nemen. Na de behandeling bestudeerde ik zoals altijd na een behandeling mijn tanden in de spiegel.

Lees verder bij Kaakchirurg: apexresectie