•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 07381

Lente 2007

Vanaf april 2007

3 - 4 - 2007

Vandaag niet geweest, maar ik werd wel gebeld door de nieuwe tandheelkunde student die het over gaat nemen. Omdat ik nog geen verklaring had gekregen heb ik maar weer naar de tudie adviseur gebeld. Ze zei me dat ze die na 15 april stuurt en dat ik me nu al in kan schrijven voor de loting bij de IB groep. Dus zo gezegd zo gedaan... Nou ja het duurde wel even voor ik het goede formulier vond en me er van overtuigd had dat het het goed formulier was. Bleek het ook nog in Internet Explorer 6 niet te werken maar wel in firefox. Maar nu heb ik me dus inschreven voor de loting. De uitslag is 13 Juli.

 

5 - 4 - 2007

Vandaag heb ik leuke filmpjes gevonden en op mijn site gezet, waaronder het filmpje van mister Beam bij de tandarts, echt erg grappig.

 

10 - 4 - 2007

Vandaag werd ik behandeld door de nieuwe student. Ze heeft de vullingen in de 34 en de 35 vervangen door composiet. Ze zien er prachtig uit en aan het eind grafeerde ze er ook nog een patroontje in. Ik grapte of ze haar innitialen of haar handtekening erin ging zetten. De docent vond het een mooi patroon.

Ik zei nog dat ik had gewed dat ze de 22 zou doen maar toen vertelde de tandarts/docent dat ze studenten leerden om nooit te beginnen bij het front omdat sommige patiënten dan halverwege weg gaan, hun gebit gaat niet verder dan hun hoektanden, niet dat ik zo was...

De verdoving wilde niet zo goed werken, dus wat bij spuiten, deed het nog pijn en toen naast de tand ook nog een halve spuit en toen werkte het pas. Ondertussen had ik wel een enorme bek, mijn wang tong en lip tintelde. En voor de behandeling klaar was begon de verdoving al weer uit te werken. Ze boorde met de langzame boor en zei: "dat trillen voel je altijd" Nou voelde ik dat trillen ook wel maar dat vond ik niet zo erg maar ik voelde ook dat de verdoving niet meer zo goed werkte. En daarna zei ze het is bijna klaar dan ga ik vullen en dat voel je niet meer. Nou ja het was te doen, en het duurde inderdaad niet lang. Ze was best snel klaar, het ging allemaal heel voorspoedig en er kwam geen extra werk achter weg. Tijdens het werken praatte zachtjes (als hardop denken) en dat vond ik wel prettig. Ze maakte meteen een aantal vervolg afspraken.

 

13 - 4 - 2007

Er is iets geks en dat is al tijdje bezig, over waar ik kom hoor ik ander mensen over de tandarts praten of kom ik dingen tegen die er mee te maken hebben. Ik zie ook overal bordjes "tandarts". Op straat beginnen wildvreemden over de tandarts te praten als ze voorbij lopen, dat is toch niet normaal meer, maar grappig is het wel, het is alsof het universum een spelletje met mij speelt of dat ik aanwijzingen krijg. Want ik moet zeggen ik hoor de gekste dingen. Ik droom ook regelmatig over iets dat met tandartsen te maken heeft.

 

17 - 4 - 2007

Vandaag de bevestiging van de inschrijving voor de loting van tandheelkunde van de ibg groep ontvangen. Joepi, het gaat echt gebeuren!

 

24 - 4 - 2007

Vandaag heb ik 5 nieuwe vullingen gekregen in één keer. Het ging lekker snel. Ze begon met de 44 en de 45 en toen de 43 ook en daar kreeg ik 2 vullingen in, een aan de bovenkant (inciciaal) en een aan de onderkant (cervubucaal). Toen was er nog tijd over en heeft ze ook nog een voortand gedaan, de 21. Die ziet er nu best wel mooi uit en het lijkt erop dat ik daarmee nu een beetje op mijn vingers kan fluiten. Op deze manier gaat het best vlot en hoef ik er niet zo vaak meer heen, volgens haar nog 2 keer en de endo wordt door een andere studente gedaan.

Opeens hoorde ik heel hard gehuil...

 

30 - 4 - 2007

Op koninginnen dag kwam ik op de vrijmarkt een kraampje tegen met chirurische en tandheelkundige instrumenten. En ja ik heb wat gekocht. Een spiegeltje en nog wat haakjes.

Ik ben benieuwd wat daar nog meer mee kan doen want ik ga er niet mee aan mijn tanden zitten. Die haakjes zijn nog verdomd scherp trouwens, ik prikte meteen in mijn vingers en begreep toen wat met een "prik incident" wordt bedoeld. Met het spiegeltje heb ik mijn gebit bekeken. Deze spiegel is veel beter dan de spiegel die ik al had. Onder mijn kroon aan de achterkant zie ik een zwarte rand zitten, dat ziet er niet best uit. Nu snap ik waarom ze het telkens daarover hadden.

 

2 - 5 - 2007

Vandaag heb ik de verklaring van tandheelkunde dat ik voldoe aan de vooropleidingseisen ontvangen en een brief van de IB-groep dat ik die op moet sturen. Dus dat heb ik dan maar meteen gedaan.

 

5 - 5 - 2007

Ik kom thuis van een paar dagen bij mijn moeder en wat denk je ik krijg een tandarts nota terug van de verzekering, dit zou mijn eigenbijdrage zijn ... Dat klopt dus niet. Helaas moet ik wachten tot maandag voor ik ze kan bellen.

 

7 - 5 - 2007

Verzekering bebeld. Koste me wat moeite om uit te leggen dat het niet klopte. Ik moest de rekening opnieuw opsturen met een begeleidend briefje. Zo gezegd zo gedaan.

 

8 - 5 - 2007

Ik was weer naar de tandarts. Ze had haar neefje meegenomen, die liep een dag mee.Hij wil ook tandarts worden.

Ze vertelde hem wat ze aan het doen was en kletste dus wat meer dan de vorige keer.

Ze werkte weer vrij vlot, ik heb er weer een paar vullingen bij (22 en 24). Bij de 22 begon ze eerst zonder verdoving en ik dacht ach wie weet doet het geen pijn, maar dat deed het toch. Van de verdoving die ze gaf voelde ik helemaal niets, dat verbaasde me wel. Ze twijfelde of ze de 25 ook ging doen. ik dacht joepie weer een amalgaamvulling minder. Ze zei dat er cariës onder zat. Na inspectie met een docent vonden ze een breuk (fractuur bucaal tot aan cervicaal).

Eenmaal thuis bekeek ik die kies nog eens goed en toen zag ik inderdaad een fractuur. Was me daarvoor nog niet opgevallen. Nou die komt volgende week. Dat is maar goed ook, want zo handig was haar neefje met de afzuiger en de lamp niet.

Ik moet nu nog een keer bij haar en dan nog twee keer bij een andere student, die gaat dan de endo in de 23 doen. En daarna wordt de rest doorgeschoven naar volgend jaar. Ik had gehoopt dat het voor de zomervakantie klaar zou zijn. Na de zomer gaan de die ene hoektand pas doen want die is toch veilig. Dat is wel zo maar ik vind het geen gezicht. Straks sta ik bekend als de student met de halve hoektand, of overdrijf ik nu? De docent vroeg of ik er nog steeds zin in had. Ja hoor na 20 keer ben ik het nog steeds niet zat.

 

9 - 5 - 2007

Vandaag werd ik gebeld door de ibg groep net op het moment dat ik hun wilde bellen om te vragen of alles goed is aangekomen. Ik moest nog een gewaarmerkt copie van mijn diploma natuurkunde opsturen. Ik haalde snel een stempel, dat ging wel heel erg makkelijk. Eenmaal terug lees ik een brief van de ibg-groep goed door. moet ik ook een gewaarmerkt copie van mijn cijferlijst opsturen. Moet ik weer terug, maar dat kan morgen pas, nu moet ik naar mijn werk. Wat een gedoe zeg dat inschrijven voor een loting studie.

 

15 - 5 - 2007

Zo en wat is er nu weer gebeurd? Ik ben weer naar de tandarts geweest. Ja duh. Het was de laatste keer dat ik behandeld werd door deze student. Het was gezellig. Verder: vulling in de 46 distaal onder de kroon van ketac. Zonder verdoving omdat het element toch al dood was.

Ze was snel klaar. Ze bekeek wat er nog meer kon gebeuren. Ze vond dat de 26 ook maar moest, daar zou ook nog wel cariës onder kunnen zitten, het schemerde wat door en er zat een ontkalking op en dat was een teken. Joepie nog een amalgaamvulling die vervangen gaat worden.

Ik word overgedragen naar een andere student en die gaat die twee vullingen doen, 25 en 26, want het was handiger om dat tegelijk te doen. Die student stelde zich nog even voor. Ze gaat me nog bellen voor een afspraak. Is mijn gebit toch nog voor de zomervakantie opgeknapt, op die ene hoektand na.

 

21 - 5 - 2007

Vandaag was het dan zo ver. De endo in de 23 was aan de beurt, eindelijk een eind aan die ontsteking gemaakt die er al een paar jaar zat. Boven de wortel zit een enorme bobbel en er zit ook een fistel, een afvoergang waar pus uit vloeid. Ja dat klinkt niet zo lekker maar het voorkomt wel dat de ontsteking ontzettend pijn gaat doen door de druk. Af en toe voelde ik de ontsteking trouwens wel en als ik hem aanraak doet ie zoiezo pijn.

Ik kreeg weer een nieuwe student/behandelaar. Ze zei gelijk dat ze gehoord had van de vorige student dat ik ook tandheelkunde wil studeren.

Ik werd verdoofd en zei dat het element al dood was, maar dat ik bij de ontsteking nog wel wat zou voelen. Het eerste gedeelte voelde ik niks. Bij het boren rook ik wel weer de geur van rotte kies/tand. Toen ze eenmaal diep genoeg zat met de vijltjes voelde ik het trouwens wel. Ik voelde het alleen helemaal aan het eind, waar de ontsteking zat. We ze ging het kanaal uitvijlen en ze wist goed of ze aan het eind zat omdat het dan pijn deed.

Ik ben trouwens de bezitter van grote tanden met lange wortels, want het klemmetje voor hoekanden paste niet en die voor premolaren paste ook niet op mijn hoektand (was bij een andere hoektand trouwens ook zo) en het kanaal in de wortel was 31 mm lang. De langste vijltjes die ze hebben zijn 31 mm dus dat paste pecies.

Ze bepaalde de lengte met een elektronisch apparaatje. Het eerste aparaat werkte niet goed, maar van een andere afdeling haalde ze een andere en die deed het prima. Ze had een lengte foto gemaakt en moest er later nog een maken omdat ze nog dieper kwam.

Ze had ook nog speciale frezen om het kanaal uit te frezen. Ze heeft het kanaal tot 0,25 mm uitgevijld en gaat de volgende keer verder. Aan het eind een noodvulling erin en de volgende keer gaat ze verder. In de tussen tijd kan de ontsteking genezen. Ik ben heel benieuwd hoe snel die bobbel weg is.

 

24 - 5 - 2007

Mijn moeder belde me vandaag. Ze was naar haar tandarts geweest - waarvan ze zegt dat die op mij lijkt - en haar tandarts had naar mij gevraagd. Ze vond het erg leuk dat ik ook tandarts wil worden en zei dat ik bij haar wel een adoptie stage mocht doen. Wow, ik ben nog niet eens begonnen en nu al een stage plaats aangeboden.

 

28 - 5 - 2007

De ontsteking boven mijn hoektand wordt steeds minder. De eerste dag na de behandeling deed het nog wat pijn en voelde ik me een beetje raar. Daarna voelde ik er helamaal niets meer van. Geen zachte druk en af en toe kloppen. De fitsel was ook snel verdwenen (1 of 2 dagen), de bobbel wordt nu merkbaar kleiner.

Lees verder bij Zomer 2007