•  
 • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
 • Bezoekers op deze pagina: 07389

Herfst 2006

Oktober 2006

De verandering op mijn werk door de onsteking is gebleven. Ik ben mijn werk rustiger gaan doen, het ging beter en was over mijn grootste werkdip heen. Dat is niet het enige dat er is verandert. Ik kan wel zeggen dat het trekken van de 47 en de ontsteking mijn leven verandert hebben.

Ik stelde mij voor hoe het zou zijn als ik in plaats van een virtueel vriendje een virtuele tandarts zou hebben. Die zou me dan dag en nacht helpen om mijn gebit weer gezond te krijgen en mijn gedrag te beinvloeden. Zodat ik in het vervolg geen dingen meer zou doen die slecht voor mijn gebit zijn. Ik dacht hier aan omdat het heel moeilijk is om mijn gewoontes te veranderen en om mijn gebit te redden zou dat echt wel moeten.

Zo gezegd zo gedaan... Ik ga op de bank liggen, sluit mijn ogen en verbeeld een virtuele tandarts. Ik dacht er regelmatig aan en na een paar dagen besluit ik hem te gaan tekenen. Dit is hem, hij ziet er heel vriendelijk uit.

Het bleef hier echter niet bij. Ik ging nog veel meer tandartsen en tandartsen apparatuur tekenen. Ik besloot mijn ervaringen bij de tandarts op te schrijven en zo ben ik aan deze site begonnen.

 

November 2006

De ontsteking is over en ik kan al weer een beetje kauwen met mijn rechterkant.

Nog een week later komt er een soort raar spul omhoog groeien uit de holte… Ik dacht: "wat is dit nu weer voor onzin?".

Ik heb 2 rekeningen betaald, de ene was 293 € en de andere 126 €, van de verzekering kreeg ik toen 235 € en 100,88 € terug, dat is precies 80 % en dat klopt ook met de verzekering, ik kreeg dus de kosten voor het gebruik van de microscoop ook vergoed terwijl de tandarts zei dat ik die niet vergoed zou krijgen.

Ik heb een paar dagen geleden een boek over tandheelkunde geleend en ben er gisteren in begonnen te lezen, ik zocht eerst naar een ontsteking nadat er een kies is getrokken. Wat ik daar las klopte met mijn symptomen. Verder stond er dat ik nadat er een kies getrokken is op een gaasje moest bijten om een bloedstolsel te vormen. Ik had bij die laatste getrokken kies die ging ontsteken geen gaasje gekregen, maar bij die andere getrokken kiezen wel.

Verder stonden er mogelijke complicaties bij, wat je dan allemaal moest doen en dat dat voor de patiënt handig was om te weten. Ja dat was zeker handig, ik had het alleen wat eerder moeten lezen. Gelukkig stond er ook bij dat een ontsteking na 3 weken vanzelf geneest maar dat het alleen erg pijn doet. Nou dat klopt. Gelukkig had ik nog ibuprofen. Toen ik dat niet meer nodig had deed mijn pols ontzettend pijn en kreeg ik ook andere pijntjes, die ik door de ibuprofen niet voelde. Er stond ook bij hoe je de pijn en de ontsteking kon verminderen maar dat het dan wel langzamer geneest. Dat lijkt me een nadeel als pijnstillers ook werken.

Dus ik dacht hé dat is echt heel handig om allemaal te weten en ben het hele boek gaan lezen. Zo lees ik bijvoorbeeld dat het glazuur voor 97 % uit kalk bestaat. Het glazuur bestaat uit prismatische apateit kristallen die in een rooster liggen omgeven door een matrix van water en weefsel. Dus je tanden zijn van kristal! In een boek over mineralen staan de eigenschappen van apatiet. Apatiet is calsiumfosfaat met of fluor (F) of gloor (Cl), Fluorapatiet Ca5(PO4)3F en Chloorapatiet Ca5(PO4)3Cl. Vandaar het gebruik van fluoride, fluor en gloor zijn beide halogenen en ze kunnen met elkaar uitwisselen. Als calsiumfosfaat met fluor sterker is dan met gloor dan verklaart dat ook waarom je glazuur sterker wordt van fluoride tandpasta. Verder heeft apatiet hardheid 5, is bros en vertoont lumunisentie. Als je een UV lamp op je tanden schijnt dan lichten ze op. Apatiet is gevoelig voor warmte en zuren… en dat is dan weer minder. Als je tanden dan toch van kristal zijn waarom dat niet van een kristal dat niet gevoelig is voor zuren? B.v. kwarts: SiO2? De kristalvorm van apatiet is hexagonaal, en dat klopt dan weer met de tekening in het tandheelkunde boek.

Later vind ik dat er nog een apatiet verbinding is en dat dat de verbinding is die in je tanden en botten zit. Het is calciumhydroxylapatiet (Ca10(PO4)6(OH)2) en ik lees dat de kritische zuurgraad ongeveer PH 4,8 is. Hmm ik lust veel zuurdere dingen. Ik heb ooit eens 1 molair zoutzuur tijdens een scheikunde practicum in mijn mond gehad en ik vond het lekker… Dat was dus PH 1.

 

8 -11 - 2006

Vandaag een gesprek met mijn teammanager gehad en de intercedent van het uitzendbureau. Je zult wel denken wat moet dit hier tussendoor, maar ze willen me er graag houden (dat heb ik nog nooit meegemaakt!) en ik was dit jaar al 2 keer ziek geweest en je mag maar 3 keer per jaar ziek worden. De tweede keer was toen ik met kiespijn naar de tandarts ging. Dat moest maar niet meer gebeuren en ik ging nogal vaak naar de tandarts. Mijn teammanager wilde dat ik mijn afspraken met de tandarts zo plande dat ik de volgende dag vrij zou hebben om te voorkomen dat ik tijdens mijn dienst weer ziek naar huis zou gaan.

 

10-11-2006

Vandaag weer naar de tandarts geweest. Ik zou van 9 tot 12, maar is stond om 10:30 al weer buiten. Daardoor kon ik wel een andere afspraak nog net halen. Ik was voor het laatst in Maart bij mijn eigen tandarts geweest. Ik was erg blij dat ik nu weer bij haar was en dat ze nu eindelijk wat van de rest van het behandelplan zou doen. In de tussentijd ben ik wel al 6 keer naar de afdeling mondzorg geweest, en door andere tandartsen behandeld. 1 x keer bij de Kaakchirurg, 4 keer voor die ene hoektand (43) en 1 keer om een kies (47) te trekken. We hebben nog wat overlegd wat ze ging doen. Ze had de gegevens van de andere behandelingen niet en vroeg zich af of er nu een tijdelijke vulling of een composiet vulling in lag. Het was geen composiet want ze hadden het niet met licht uitgehard zei ik. Ze deed de vulling van die ene tand overnieuw terwijl ze verzuchte: "mooi is dat het echte werk aan ons overlaten". Ze maakte echt een hele mooie hoekopbouw en polijste die ook. Ze maakte er een mooie punt op maar die moest er helaas weer af omdat die bij het dichtbijten tegen mijn ander tanden aankwam. Toen het klaar was, was de vulling lichter dan mijn tand en dat terwijl ze eerst een kleurenstaaltje had gepakt die precies goed leek. Het bepalen van de juiste kleur deed me denken aan opmerkingen van eerdere tandartsen als "hmmm donker geel…"

Tijdens de behandeling hield ik mijn bril op om tekunnen zien wat er precies gebeurde. Ze zei ook weer precies wat ze allemaal deed zodat ik het heel goed kon volgen. Ze maakte grapjes maar het is erg moeilijk lachen als iemand met twee handen in je mond zit. Eigelijk zou er ook nog een spiegeltje boven moeten hangen, b.v. aan de tandarts lamp zodat ik ook via de spiegel kan zien wat ze doen. Ik kon af en toe wat zien in de weerspiegeling van haar bril. En dan te bedenken dat er mensen zijn die hun ogen dicht doen bij de tandarts… Als ik daar dan zo lig dan denk ik dat lijk me eigelijk ook wel leuk werk.

Helaas heeft ze niets aan mijn andere tanden gedaan, ik vroeg of ze de rechter boven hoektand (13) wilde doen, maar daar zat zo'n groot gat in dat het misschien een endo zou worden. Het zou toch zonde zijn er eerst een vulling in te doen en dan later weer een endo. Ja dat leek mij ook wel logisch.

's avond belt ze me, die vulling in die lichtere kleur dat kon echt niet, dus een nieuwe afspraak gemaakt.

Ze stelde ook voor dat ik als ik straks na haar afstuderen naar haar praktijk zou komen want ik had nu toch rijlessen en dan reed ik er zo heen. Ik had er al aan zitten denken om te vragen of ik bij haar kon blijven. Ik vroeg nog ik kopieën van gegevens kon krijgen, was geen probleem en of een elektrische tandenborstel zou helpen. Want ze zei dat ik echt beter moest gaan poetsen want er zat plaque op mijn tanden. Zucht alweer en ik doe al zo mijn best met 2 keer per dag poetsen en flossen. Het is alleen nog niet zo makkelijk om je gewoontes te veranderen. Ik had volgens haar echt een slecht gebit en dat kon niet op mijn leeftijd (ik ben 33) en als ik niet beter ga poetsen dan steven ik af op een kunstgebit en dat wil ik dus echt niet. Ik mis nu een paar kiezen en vind dat al heel erg jammer, maar ik kan er nog wel mee leven, vooral omdat ik er nog aardig mee kan kouwen. Ze stelde ook voor om mij door te sturen naar een keuze project waar ze mijn beet zouden verhogen omdat mijn beet wel erg laag is. Dat komt omdat de vullingen in mijn onderste valse kiezen erg laag zijn uitgesleten. Ook vroeg ze of ik veel citrusvruchten sap dronk, vanwege de erosie, nou nee dat niet, maar ik ben wel gek op zuur, ik heb wel eens zo citroenen gegeten en ja daar gaan je tanden ruw van aanvoelen, en dat is niet goed. Ze vroeg ook of ik nu wel met fluoride poetste want dat deed ik eerst niet. Doe ik nu wel.

 

11 - 11 - 2006

Vandaag heb ik een elektrische tandenborstel gekocht bij het Kruidvat voor 18,99 €. Het is een sonische borstel die gaat zo trillen dat je speeksel gaat resoneren en daardoor in alle hoekjes en gaatjes komt. Hij zag er mooi uit, de borstel zag er normaal uit en ze verkochten daar ook extra borstels. Eenmaal thuis lees ik de gebruiksaanwijzing en daar staat behalve hoe je hem op moet laden en moet ontladen dat je hem verder moet gebruiken zoals een normale tandenborstel. Dat valt tegen, geen poets instructies ofzo. Dus ik zet dat ding op mijn tanden en dat getril voelt erg raar, maar na het poetsen voelen mijn tanden heel glad aan. Ik had er gelijk ook een tandpasta bij gekocht die ik lekker vind smaken, namelijk lemon, die is niet zuur maar zoet met citroen aroma.

Tijdens het poetsen gaat die plek, waar die kies getrokken was er en waar nu zulk raar bobbelend weefsel uit komt groeien (is waarschijnlijk gewoon tandvlees), bloeden en ik voel wat raars. Toen ik gisteren tegen de tandarts zei dat er iets raars uitkwam, zei ze: "misschien zijn het wortelresten" en die avond vond ik ook een klein wit splintertje. Nu voelde ik net zo iets, ik ging kijken en zag nog iets wits zitten. Ik ga er met mijn vinger langs, het beweegt maar blijft zitten. Ik pak een pincet en pak het ding en trek er zo een behoorlijk groot wit stuk uit, een botsplinter… dus toch.

 

13 - 11 - 2006

Ik krijg op deze site en mijn verhalen niet altijd even leuke reacties, zoals "ik ben blij dat ik niet zo'n slecht gebit heb", "neem een kunstbebit dan ben je er van af", lijkt me duidelijk dat ik dat niet doe. En "neem toch een echte tandarts die heeft veel meer ervaring, dan duurt het niet zo lang", maar deze tandarts is beter dan alle tandartsen die ik ooit gehad heb en dankzei haar ben ik er helemaal niet bang meer voor. Dus eigelijk is het het beste wat me overkomen is en heb ik met haar heel veel geluk gehad. Daarnaast ken ik ook mensen die ook nog jong zijn en een veel slechter gebit hebben dan ik en niet naar de tandarts gaan. Dus er is nog werk aan de winkel.

Ik ben er erg mee bezig en droom er zelf van. Gisteren het boek over tandheelkunde uitgelezen, het opsommen van allerlei apparaten en behandelingen vond ik op sommige plaatsen wel eng en de latijnse namen van spieren was niet echt om door te komen. Ik denk dat ik daar niet zo veel van onthoud.

 

17 - 11- 2006

Ik viste nog wat nieuwe stukjes bot uit de holte waar die ene kies getrokken is.

 

21 - 11 - 2006

Vandaag heeft ze de vulling in mijn rechter boven hoektand (43) voor het zichtbare deel vervangen door een vulling in de goed kleur. Daarna heeft ze ook een vulling op mijn snijtand (11) gezet. Dat ziet er nu wat mooier uit.

Ze zei dat ze door moest geven dat ze maar gingen afbouwen omdat het met mijn mondhygiëne zo slecht was dat al het opknappen maar water naar de zee dragen was en dat ik er maar geen geld aan moest spenderen. Maar ik heb hier geld genoeg voor. Ik vond het vreselijk om te horen en wil dat absoluut niet. Net nu het wat beter met mijn gebit gaat geeft de (oude) teamleider me op…

Daarna ging ze na enig overleg met de (de nieuwe) teamleider mijn linker onder kies (36) trekken. Dat was nog een hele operatie. Van deze kies was echt niets meer over, alleen nog wortels en twee puntjes aan de zijkant. Een tijdje terug waren er stukken vanafgebroken en omat de overgebleven randjes zo scherp waren dat ze mijn tong verwonden, heb ik die randjes zelf gepolijst. Ik had nog speciale polijst schijfjes, en ik dacht hij moet er toch uit dus ik kan er niet veel aan verkeerd doen.

Van deze kies dacht ik jaren geleden al dat hij eruit moest. Nu ging het dan eindelijk gebeuren. Ik werd goed verdoofd, maar omdat het weefsel er omheen ontstoken was voelde ik er nog wel wat van. Daarom vroeg ik een paar keer of ze er nog wat bij kon spuiten. Er was zo weinig van de kies over dat er geen tang op paste, toen ze dat probeerde brak er nog een stuk af. Hij moest er met speciale hevels voorzichtig uitgeheveld worden. De wortelhevels herkende ik uit het boek over tandheelkunde.

Natuurlijk zat ook deze kies goed vast en kwam hij maar niet los. Ik zei misschien moet je hem doorzagen. Er kwam nog iemand naar kijken en die trok dezelfde conclusie. Ze zaagde de kies door midden, dat lukte ook niet in één keer omdat de boor niet diep genoeg kwam. Daarna wilden de twee helften er nog moeilijk uit. Halverwege zei ze dat het eigelijk iets voor de kaakchirurg was, maar ze was er nu eenmaal aan begonnen. Uiteindelijk lukte het toch en kreeg ik de wortelresten mee naar huis. Het waren echt alleen maar wortels er zat geen kies meer aan.

Daarna hechte ze het en moest ik op een gaasje bijten om een goed bloedstolsel te vormen. Ik mocht een dag niet spoelen om te voorkomen dat ik het bloedstolsel weg zou spoelen. Dit is om een ontsteking te voorkomen. Ik wilde een ontsteking graag voorkomen. Ik kreeg ibuprofen, een pijnstiller die ook ontstekingsremmend is.

Ik was tijdens de behandeling niet bang, maar het duurde wel lang. Ik bleek gelukkig een beetje te kunnen praten tijdens de behandeling. Gelukkig praatte de tandarts veel en maakte ze af en toe wat grapjes.

Thuis ben ik even gaan liggen om mijn lichaam de kans te geven te herstellen. Door de verdoving lag ik te kwijlen en er kwam nog bloed uit.

Daarna heb ik nog rijles gehad en tijdens de rijles raakte de verdoving uitgewerkt. Het deed een beetje pijn, maar ik kon er prima mee rijden. Het voelde de hele dag een beetje pijnlijk maar heb ik geen pijnstillers meer nodig gehad. Ik heb 's middags wel veel geslapen.

 

22- 11- 2006

Vandaag gewoon kunnen werken. Ik had wel wat moeite met eten. 's Avonds voelt het alsof ik koorts heb. Ik zie iets wits zitten in de wond.

Ik heb het er te veel over...

 

December

5- 12- 2006

Geen sinterklaas gevierd maar ik ging wel naar de tandarts. Joepie. Van te voren had ik naar het behandel plan gekeken wat er allemaal nog gedaan moest worden. Nog 7 tanden: 2 endo's: de 23 en de 33 en in de 44, 35, 37, 14 en 13 (en natuurlijk ook in de 23 en 33) één- of tweevlkasresauraties of te wel vullingen. Ik zou vandaag voor het eerst door de volgende student worden behandeld. Ik vroeg me af met welke tand ze zou beginnen. Omdat ze graag endo's wilde doen en de 33 er beroerde uitzag dan de 23 dacht ik dat ze die waarschijnlijk zou doen. Ik kreeg gelijk.

Ze zei dat de tand al dood was en dat het niet verdoofd hoofde te worden. Of deze hoektand nu een of twee kanalen had was niet helemaal duidelijk. De docent die met een zonde erg hard in mijn tand duwde en erg geconsentreed keek twijfelde ook en als ze verder zou boren zou het misschien mis gaan. Ik zei: "gooi maar dicht, als er toch nog een kanaal zit dan zie je over een jaar nog wel een ontsteking op de foto".

Omdat het sinterklaas was hadden we niet veel tijd en ik kreeg een nodvulling. Ik heb niet gehoord dat ik slecht poetste dus of ze zei er niks van of ik poetste nu beter.

 

Vraag:

hoe weet je dat je te vaak naar de tandarts bent geweest?

antwoord

 1. Je vind het er leuk.
 2. Je begint iedereen te kennen (er kwamen veel tandarts-docenten en -studenten voorbij die ik kende)
 3. Als de docent van tegen de student vaktaal gebruikt en je weet wat ze bedoelen. (Dat andere kanaal is wat meer mesiaal, hmm... die cuspidaat heeft een andere as richting dan die incisief, maar op de foto lijken ze hetzelfde te staan. En bij het bekijken in de spiegel zag ik dat die hoektand inderdaad gedraaid zit)
 4. Als je de aparatuur steeds beter leert kennen, maar ik ben ook wel erg nieuwschierig. (Wat zijn dat voor boortjes? en die vijltjes zijn die kleuren de verschillende diktes?)
 5. Als je tijdens de behandeling slap gaat ouwehoeren. ("Ja kan beter even wachten met praten tot je dat slablaadje niet meer in je mond hebt")
 6. De andere tandarts (die ik eerst had) je heel vrolijk begroet en interesse in je toont ("wanneer is je rijexamen?")
 7. Als je de assistente mag spelen (ik moest de afzuiger vast houden)
 8. Als je je met de behandeling gaat bemoeien.
 9. Als je aan het eind nog even blijft hangen ("je mag wel gaan hoor of wou je mee helpen opruimen?" Daar had ik wel zin in maar vond ik net iets te ver gaan.)

en verder

 1. Je bent erg gefixeerd op tanden en kijkt iedereen in zijn bek.
 2. Je denkt dat je mensen aan hun gebit alleen wel zult herkennen.
 3. Je verveeld iedereen die je kent met verhalen over de tandarts en omdat je je vrienden niet kwijt wil probeer je dat te beperken, maar denkt er des te meer aan.
 4. Je bent er de hele dag mee bezig
 5. Je telt het aantal tandartsen dat je ooit hebt gehad en komt er achter dat het er toch wel erg veel zijn.
 6. Je voelt je patiënt en denkt dat dat ook een vak is (toen ik niet ging was ik geen patiënt maar had ik kiespijn).
 7. Je denkt er over hoe het zou zijn als je zelf tandarts was.
 8. Je droomt er over
 9. Je leest er boeken en websites over
 10. Je bouwd er een website over

Nou dat gebeurde er dus, maar uiteindelijk wordt je gebit toch beter en helpt het dus.

 

8 - 12 - 2006

Ik ben naar de bibliotheek om nog meer boeken over tandheelkunde te lezen. Ik koos het boek: "preventieve tandheelkunde" want ik dacht dan leer ik er niet alleen van maar kan ik het ook nog op mijzelf toepassen. Het is een heel goed boek en het is razend interessant.

 

23 - 12 - 2006

De kertvakantie begint. De nieuwe tandarts studente die was begonnen aan de endo zei dat ze me nog zou bellen voor een nieuwe afspraak. Dat heeft ze nog niet gedaan.

Ik maak de laatste tijd veel tekeningen voor de site.

 

29 - 12 - 2006

Ik dacht er al een tijdje over om tandarts te worden en twijfelde erg. Het heeft zijn voordelen en nadelen. Ik ben bang dat als ik de opleiding af heb dat ik het dan na een tijdje niet leuk meer vind. Dit omdat ik nog nooit een baan of vak lang heb volgehouden.

Vannochtend tijdens het fietsten naar mijn werk dacht ik: "ik ga het gewoon doen".

Omdat veel mensen mij niet meer over de tandarts willen horen heb ik besloten het niet direct te vertellen. Ik begin pas aan de opleiding als mijn bedrijf goed genoeg loopt, dus als ik niet meer bij de helpdesk hoef te werken en ik genoeg geld en tijd heb.

 

30 - 12 - 2006

Ik wilde het boek over preventieve tandheelkunde verlengen, maar het was gereserveerd. Ik dacht ik koop het wel een keer want er staan ook dingen in die ik af en toe op wil zoeken.

31 - 12 - 2006

Oud en nieuw gevierd bij diegene die ooit met de "leestanden" grap was begonnen, zie de homor pagina. We hebben nog vele vergelijkbare flauwe grappen gemaakt en ons rot gelachen.

Lees verder bij Winter 2007