•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 07710

Tandartsen in het nieuws

Hoewel ik geen vaste volger van het nieuws ben is er toch wel af en toe wat over tandartsen en tandheelkunde in het nieuws en soms vind ik dat leuk om te melden en heb ik er ook commentaar over.

Het Higgs boson is bijna gevonden

13-12-2011

Hoewel dit niks met tandheelkunde te maken heeft, kan ik het toch niet laten te vermelden. Vanavond hoorde ik op de radio dat het higgsboson gevonden is. ik dacht dat ze het nooit zouden vinden. Weet je wel hoe lang natuurkundigen daar al naar op zoek zijn? Veel te lang...

Het is trouwens nog niet helemaal zeker dat ie echt gevonden is., maar wel bijna. In Zevende Hemel door Goddelijk deeltje Higgs boson: Physicists close in on the 'God particle'

Het higgs deeltje zou verklaren waarom andere deeltjes massa hebben. de symmetrie breekt en daardoor krijgen andere deeltjes massa. Het higgs deeltje heeft zelf een geschatte massa van iets meer dan 100 GeV. Om het te vinden is spicaal een versneller gebouwd (de LHC op CERN) en die is allang bij die energie geweest, maar tot nog toe was er nog geen Higgs deeltje.

Quantum diaries Higgs Seminar Liveblog

Yaeba: scheve tanden hip in Japan

In japan laten mensen hun gebit expres scheef maken. Nou ja om preciecer te zijn, ze plakken composiet of facings op hun hoektanden (en dan vooral meisjes en jonge vrouwen) zodat die grappig naar voren steken. De hoektanden zien en dan uit alsof ze niet genoeg plaats hadden om door te breken en als dat gebeurt dan breken ze buiten de tandboog door en dan heb je een uitstekende hoektand.

Hier nemen mensen een beugel om zo'n hoektand recht te trekken, maar in Japan vind men dat juist mooi. En om eerlijk te zijn, ik kan me dat goed voorstellen. De foto's met de uitstekende hoektandjes zien er leuk uit.

Tokyo Dental Salon Specializes in Giving Girls Crooked Teeth

De Vrije prijsvorming is een feit

9-8-2011

Na vele discussies is het dan zo ver de vrije prijsvorming is er. Nou ja als experiment. Sinds ik tandheelkunde studeer hoor ik vanalles over vrije prijsvorming. Het komt ongeveer hier op neer. De NZA (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft ooit de tarijven voor allerlei tandheelkundige behandelingen vast gesteld en steld die ongeveer jaarlijks bij met enkele dubbeltjes, centen en euro's (prijsinflatie). Een tandarts is overigings niet verplicht deze tarieven te hanteren, hij mag ook minder vragen, maar niet meer. Het zijn maximuum tarieven.

Maar ja de tandheelkunde heeft de afgelopen tijd niet stilgestaan en zijn nieuwe technieken gekomen en nieuwe behandelingen en de prijzen zijn daar niet op afgestemd. De kostprijs en de tijd staan nu niet meer in verhouding met de tarrieven die er voor staan. Zo is composiet heel duur in gebruik terwijl amalgaan vrij goedkoop was, nou is een composietvulling wel duurder dan een amalgaanvulling maar het staat niet in verhouding. En op een eenvlaks composietvulling (het goedkoopste tarief) verdien je haast niets. Een extraxie kost iets van 14 of 17 euro terwijl het trekken van een tand nog best lang kan duren (als ie goed vast zit meer dan een uur...).

Met nieuwe technieken is het nog veel erger, wat moet je daar voor rekenen? hoe pas je die in de tariefstructuur? Of je verzint een code die er op lijkt (en let op het tarief, het moet natuurlijk niet meer kosten dan het opleverd) of je doet je doet het maar niet.

Tandartsen willen dat recht trekken. Ze willen een vrije prijsvorming zodat tandartsen zelf hun tarief kunnen bepalen en bij voorbeeld ook exclusievere behandelingen kunnen aanbieden, meer variatie en meer concurentie. Ze en vechten daarvoor, vooral de voorzitter van het NMT Rob Barnasconi* die laatst ook af en toe op TV was.

De NZA wil voorkomen dat de kosten in de gezondheidszorg de pan uit rijzen en wil daarom de prijzen beperken. Ze vergeten echter dat de meeste tandartsrekeningen door de patiënten worden betaald en niet door de overheid of de verzekeringsmaatschapijen.

Nu is het dan zo ver er is een experiment met vrije prijzen, voorwaarde is wel dat de tandarts de prijzen vooraf kenbaar maakt aan de patiënt zodat de patiënten vooraf weten wat een behandeling bij die ene tandarts kost. Dat kenbaar maken kan op de website van de tandarts (nog best veel tandartsen hebben geen website, en van de gene die wel een website hebben hebben een standaard NMT website) of met een poster, een flyer of volder in de wachtkamer van de praktijk.

Niet alleen de tarieven worden aangepast, ook de structuur. Er komen prijzen voor een gehele behandeling. Nu heb je dat bij een bepaalde behandeling altijd bepaalde subbehandelingen worden uitgevoerd omdat die altijd nodig zijn en die allemaal een apart tarief hebben. Bijvoorbeeld een composiet vulling, die moet je altijd etsen, anders hecht de composiet niet, en je moet hem ook bonden en altijd droogleggen met een cofferdam (of watten maar dat werkt minder goed) anders hecht het composiet ook niet. Voor deze handelingen bestaan aparte tarieven en dus staat er altijd op de nota: etsen ten behoeve van composiet, aanleggen van cofferdam 1,2 of 3 vlaksvulling. het zou handiger zijn om een tarijf voor het maken van een vulling te hebben.

Nu het dan eindelijk zover is zijn er ook tandartsen die daar niet blij mee zijn, ja dat kan ook, hoe kan dat nou weer? Nou je moet wel stil gaan staan bij je tarieven, nieuwe prijzen bedenken, die kenbaar maken en de administratie omgooien. En als je lekker zit te werken en alles loopt gesmeerd dan kan ik me voorstellen dat je niet zit te wachten op alles zomaar overhoop te gooien.